Казах.ру
поиск по сайту и Казнету
rus / eng / kaz
Форумы
На русском языке
Қазақша сөйлесу


Словарь-переводчик

Введите русское или казахское слово. Для ввода казахских символов нажмите цифры:
Ә2, I3, Ң 4, Ғ5, Ү8, Ұ 9, Қ0, Ө-, һ+


полная версия










Общение

Общение: Список форумов
Форум: Жалпы қазақша форум
Тақырып: Логикалық есептер шешейік, бауырлар

страницы:    9   8    7    6    5    4    3    2    1    в начало »   

Авторы Xабарлама
Болат Балта
nur86_17@mail.ru
19-08-06 14:17
Жалпы, қазақ халқы ойға жүйрік қой. Осыны тағы бір дәлелдейікші. Оның үстіне логикалық есептерді шешкен басқа да пайдалы. Ендеше, іске сәт қыздар мен жігіттер. Білетін есептерімізді ортаға салып, кімнің ойы жүйрік екенін байқайық бір. Жарайды, алғашқы үш жұмбақ менен болсын. 1. Сіз Алматыдан Мәскеуге ұшатын ұшықты жүргізесіз дейік. Бұл ұшақтың жылдамдығы сағатына 150 шақырым болса, қарсы соғатын жел жылдамдығы сағатына 30 шақырымды құрайды. Жол ұзақтығы 550 шақырым. Ұшақ салонында барлығы 24 адам бар. Ұшақ жүргізушісі, стюардесса, және жолаушылар. Стюардессаның жасы 22-де. Жолаушылар жастары 7 мен 48-дің арасында. Сонда ұшқыштың жасы нешеде болуы керек?
2. Бөлмеде бар болғаны екі адам отыр. Оның біреуі - екіншісінің әкесі де, алайда, екіншісі біріншісінің баласы емес. Сонда кімі болғаны?
3. Аңшы орманға келіп, бұтақта қонып тұрған сауысқанды атқан екен, бірақ қарға құлапты. Бұл қалай болғаны?
Бауырлар, жауап жазыңдар. Есептеріңді ортаға салыңдар. Қазақ - нағыз қиялы жүйрік халық емес пе?

Авторы Жауап
орман
makashev_kz@list.ru
27-12-17 06:50
60 және 12 сандары берілген
гулнар
kosmuratova83@mail.ru
21-11-17 12:21
барлық санның қосындысы көп па или көбейтіндісі көп па
гулнар
kosmuratova83@mail.ru
21-11-17 12:16
маған мектеп туралы логиқалық есептер керек еді

жауабымен
Аманбек Досмурзаев
87786245432
25-11-16 03:48
Бес мысык бес тышканды неше минут та аулайды
Ybyrai
muka_7016269005@icloud.ru
16-09-16 16:30
Ербол мен айдоста 15 асык болды.Мирас Айдоста неше асык болса, Ерболга сонша асык берды,Ерболда неше асык болса,Айдоска сонша асык берды.Мирас берген асыктарды алган сон Ербол мен Айдоста неше асык болды.
Садуакас
nsjanbai2008ailru
18-03-16 09:19
Уйдiн 4 кабыргасы бар.Ар кабыргада бiр терезеден бар.Терезелердiн барлыгы да онтустiкке карап тур.Бi терезеден аю карап тур.Аюдын тусi кандай?
Ұстаз
18-03-16 06:32
Ескерту; жолаушы таситын ұшақтардың жылдамдығы сағатына 300 шақырымнан басталады, тікұшақтар 165-185-пен ұшады. Жан-жақты, алғыр, ұқыпты бол, жас ұрпақ.
медгат
1998medgat1998
16-03-16 14:49
и,не,или лог есептер осынын схемасы калай
Актоты
totto_9494@mail.ru
14-02-16 08:29

30 қой, 3 күн той. тақтап сой жауабын тез беріңдерші
Adda
Merkinkizi@gmail.com
12-02-16 15:42
100теңгеге 100 мал алуларын керек.Ешқендаи қалдық қалмауы тиіс.40 қой 1 теңге.1 түие 5 теңге. 1жылқы 3 теңге.
бота
janar-06@mail.ru
29-01-16 21:32
жигиттин хаты не болды
Tokzhan
tokash_7@mail.ru
29-01-16 15:39
1+1+1+1+1+1+1+1*0=?
гуфа
jasna_02.kz
24-01-16 18:01
1 сұрақтын жауабы : 1 соилемге зер салындар сіз ушактын жургізушісі деиік-деп жазылып тур демек мен 11демін жауабы:11
Aziza
20-01-16 18:05
Суретте барлығы неше асық бар? Осы асықтарды екі балағатең бөліп бер. Əр бала неше асық алды? Сол асықтарды балаларға 2-ден бөліп бер. Неше бала асық алды?
Кулзира
arystanbekova.71.@mail.ru.
19-01-16 16:42
100 тенгелик монетаны 1 тенгелик жане 5 тенгелик барлыгы 36 монетаммен немесе 35 монетамен айырбастауга бола ма? Не себепти ?
Нурай
NURAI04
13-01-16 15:21
Тапкыр туткыннын жауабы:мени атып олтирткизесин дейди
зинел
esibekov@mail.ru
12-01-16 18:30
1 сұрақтын жауабы : 1 соилемге зер салындар сіз ушактын жургізушісі деиік-деп жазылып тур демек мен 11демін жауабы:11
алина
12-01-16 16:06
9 ариптен туратын жане -зордан аякталатын созди ким биледи? Бирак телевизор емес оны биз кунделикти корип журмиз орысша соз табындар!!!!!!!!
Гулден
Guka_27.03
12-01-16 09:09
4*(x-97)=68
Елфат
MURATOV.@.RU
07-01-16 17:05
4 сурактын жауабы 1 шы сырынкены жагады
Елфат
MURATOV.@.RU
07-01-16 16:59
1 ды 1 ге косканда кандаи жагдаида 3 болады
Елфат
MURATOV.@.RU
07-01-16 16:41
1-ешки шоп каскыр кайык кайыкта бир орын бар судан калай откизу керек
Болат
07-01-16 12:27
адам қатты шөлдегенде қандай стақан болсада түріне қарамай ішіп қоюы мүмкін.Дегенмен,қандай стақанмен су ішуге болмайды...
бакжан
bakhzanka
26-12-15 06:04
қараңғы бөлмеде майшам мен керосин бар, бірінші нені жағасың
араи
аха
23-12-15 17:54
бир жемисты жемесен бир жыл боиы тинин тусет ол канда жемыс


аитып жибериниздершы
меруерт
15-12-15 18:25
30 жумыртканы 7кунде так саннан жеу керек жауабын билесиздерма
Улпан
kudaibergenova.1998@mail.ru
11-12-15 15:16
Велосипедтын кышы донгелегынын узындыгы 12 тысы бар ,ал улкен донгелегынын 18 тысы бар .Кышы жане улкен донгелектери бастапкы калпвна келу ушын улкен донгелегы неше айналым жасау керек ?
Турсунов Руфат
www.Руфатkz@/ru
09-12-15 04:32
жауабы:ол карга кулады
Сабина
Sdn2004@mail.ru
02-12-15 06:55
5 орынды сан.санды сонынан бастап керысынше кайта жазу керек.Сонда кайта жазылган жана сан бастапкы саннан 4 есе улкен болады.Бул кандай сан?
Улжалгас
Yljalgas_94@mail.ru
27-11-15 19:00
Атасы 84 жаста немереси 7 жаста.7+84=91 7×12=84
Dilnaz
barbi.04@bk.ru
23-11-15 15:01
бес орынды сан.санды сонынан бастап керисинше кайта жазу керек сонда кайта жазылган сан бастапкы санга караганда 4есе улкен ол кандай сан
Агила
www.agi.kz@list.ru
18-11-15 13:33
1) jauabyn bilmim
2) akesi
3) anwy sauyskan dep watasyp kargany atkan sol sebepti karga kulagan
жансая
jakoeleusizova01gmail.com
18-11-15 07:39
30-саны шыгу керек ол ушин астындагы мына сандарды косу керек
1,3,5,7,9,11,13,15
Аида
Aidaberdikul01@gmail.ru
05-11-15 07:59
3 кесеге 10 қантты салу керек
Канат
sko-kanat
03-11-15 13:13
1+1=3 ОЙЛАН ТАП


Sevilina
Sevlina222@mail.ru
02-11-15 12:45
Торда 20 құс отыр 19 нан басқасы ұшып кеттіі. Неше қс қалды?
Еркебулпн
Dogger@gmail.com
23-10-15 16:38
Егер кишкене текшенин ар кырынын аланы 16см(квадрат)ал параллелпипедтин колеми кишкине текшенин колеминен еки есеге аз болса кишкене текшелерден жане параллелепипедтерден туратын фигуранынын колеми канша?

АиДа Аралбаева
aralbaeva03
22-10-15 17:41
МЫНА СҰРАҒЫМА ЖАУАП БЕРСЕҢІЗДЕР.
1.Атасы неше жаста болса,немересі сонша жаста.Екеуінің жасын қосқанда 91жыл болады.Атасы мен немересі неше жаста.

2.Қойлар мен үйректердің басы 36,100аяғы бар.Неше қой бар
гулсим
gulsim_nur_83
11-10-15 19:58
Елдостын козысы 4еу тауыгы 12
айнур
vip.girl_aika@inbox.ru
06-10-15 17:20
Поэзд 20м/с жылдамдыкпен козгалады тежелгеннен сон толык токтаганга дейін ол 200м/с ара кашыктыкты журіп өтті тежелудин журген уакыты? Өтініш
Гулфайруз
SaduakasGulfairuz
17-09-15 16:57
2 рет4 ти пайдаланып 7ни калай шыгаруга болады???
Балнур
07-09-15 18:09
Ұшакка билет алу ушін 18 адам кезек кутип тур.Кассада тек 2билет калган.Соңғы 17жане 18-номерде кезекте жас жұбайлар тур еди.Бир кезде 18-номердеги айели бир ойын ойнайык депти.мен кез келген кезекте турган адамнан бастап 18ге дейин санаймын,сол 18-адам ойыннан шыгады,сонгы калган екеуи билетти алсын деген екен.Сонында 17мен 18номер калган.сонда айел кай номерден санауды бастаган?
Жанеркем
zhanerkem.02@mail.ru
01-09-15 16:59
Теңіз қарақшысының кемесінде бірнеше мысық,бірнеше теңіші және жалғыз аяқты капитан бар.Жалпы санын есептегенде,олардың 15 басы және 41 аяқ бар.Сұрақ:кемеде қанша мысық бар???
nadi
nadi.2002@mail.ru
01-07-15 09:02
сонда қойшы шабандоздарға бай созді керісінше айтқан деген
мирас
miras.abdimanap@mail.ru
03-06-15 11:36
Мына сөйлемде қандай ерекшелік бар “The quick brown fox jumps over the lazy dog”? (аудармасы: жылдам қоңыр түлкі жалқау иттің үстінен секіріп өтті).Жауап: Бұл сөйлемде барлық сөздер ағылшын әріптерімен жазылған.2.Егер түнгі сағат 12-де жауын жауып тұрса, 72 сағаттан кейін күннің ашық болуын күтуге бола ма?

Жауап: жоқ 72 сағаттан кейін түн болады.
айдос
aidoc.zhienbai@mail.ru
14-05-15 16:41
жауабын жазбау керек еді өзіміз шешеміз го
Amina)))))
asylkhanova02@mail.ru
04-05-15 18:02
Қорапта 101 тиын бар. Оның ішінде 50 тиын жалған және олар шынай тиындардан салмағы бойынша 1 граммға ғана айырмашылығы бар (артық немесе кем екені белгісіз). Алмат бір тиынды алып, табақты таразыны бір рет ғана қолданып, оның жалған немесе шынайы тиын екенін білгісі келеді? Алмат тиынның қандай екенін біле ала ма?
Amina)))))
asylkhanova02@mail.ru
04-05-15 18:01
Цифрларының көбейтіндісі 132-ге тең болатын натурал сан бар ма? Жауабыңды дәлелде. Шешімі: Ондай сан жоқ. 132-нің бөлгіштерінің арасында 11 деген сан бар.
Аламан
Аламан аламан
23-04-15 11:53
Сұрақ 123456789*9876542312 көбейткенде қанша шығады? жайап берініздерші!
Айдана
Aidana04
19-04-15 13:25
1. Жолаушының бір ешкісі, бір капустасы, бір қасқыры бар. Ол өзеннің бір жағынан екінші жағына екі орынды қайық арқылы өтуі керек. жолаушы ешкіні, капуста және қасқырды өзеннен қалай өткізді? Қасқырды ешкімен қалдыра алмайды, ал ешкіні капустамен қалдыра алмайтыны белглі болса? Шешімі: Ол үшін үшеуін де қадағалаусыз қалмауы керек. Бірінші қатынағанда жолаушы өзеннің ар жағына ешкіні апарады. Екінші қатынағанда жолаушы қасқырды алады, капуста қалады. Өзеннің ар жағына жеткен соң қасқырды қалдырып, ешкіні қайтадан өзеннің бер жағына әкеледі. Үш қатынағанда ешкіні қалдырып, капустаны өзеннің ар жағына апарады. Капустаны қалдырады да, өзі бер жаққа қайта оралады. Төрт қатынағанда ол ешкіні өзеннің ар жағына шығарады.

2. Айдынның Асқардан бойы ұзын, бірақ Жанаттан кіші. Кім ұзын? Шешімі: Жанат - ұзын

3. Менің атым Медет Менің тәтемнің бір ғана інісі бар. Менің тәтемнің інісінің аты кім? Жауабы: Медет

4. Термометр аяз болғасын – үш градус көрсетіп тұр. Осындай екі термометр неше градус көрсетеді? Жауабы: үш

5. Тік төрбұрышты бөлмеге әрбір қабырғасында үш болатындай сегіз орындықты орналастыру керек. Орналастырыңдар. Жауабы:

6. Бөлмедегі әр бұрышта бір мысықтан жәнеоған қарама-қарсы үш мысықтан отырса, бөлмеде неше мысық бар? Жауабы: 4 мысық

7. Үстел үстінде үш стакан шие тұр. Марат бір стакан шиені жеп қойды. Неше стакан қалды? 4 Құрастырған: Маженова Жаңагүл, Байназаров Талғат Жауабы: үш стакан

8. Жүгіру жарысынан Асет, Марат, Талғат үш орынды алды, егер: Марат екінші орын алмаса, ал Талғат –үшінші орын алмаса, кім қандай орын алды? Жауабы: 1-Марат, 2-Асет, 3-Талғат

9. Бес шырпы таяқшасынан екі үшбұрыш құру керек. Құраңдар.

10. Көшеде екі әкесі, екі баласы, және атасы немересімен қыдырып жүр. Көшеде неше адам жүр? Жауабы: үшеу

11. Екі бала шахматты екі сағат ойнады. Олардың әрқайсысы неше сағат ойлады? Жауабы: екі сағат

12. Допты лақтырғанда, доп сол ізімен кері қайту үшін оны қалай лақтыру керек? Жауабы: жоғары

13. Қараңғы бөлмеде майшам мен керосин лампасы бар. Бірінші не жағасыз? Жауабы: шырпы

14. Суға қай кезде қолды кесіп алуға болады? Жауабы: егер оны мұз етіп қатырса

15. Үш литрлік және бес литрлік суды қалай өлшеуге болады? Жауабы: 3+3=6 6-5=1 3+1=4л

16. Бес гномға үш қызыл және төрт көк капюшонды көрсетеді. Қараңғыда үш қызыл және екі көк капюшонды гномдардың бастарына кигізеді. Қалған капюшондар жасырылады. Жарық жағылады. Гномдардың қайсылары өз бастарындағы капюшонның түсін таба алады? Шешімі: екі көк түсті капюшон киген гномдар таба алады. Себебі көк капюшон киген гном алдында үш қызыл және бір көк капюшон киген гномдар түрады. Ал қызыл капюшон саны үш, қалғаны көк. Сондықтан өз басындағы да көк.

17. Үш гном бар. Сол үш гномға үш қызыл және үш көк капюшонды көрсетеді. Қараңғыда үшеуіне екі қызыл және бір көк капюшонды кигізіп, қалғандарын жасырады. Гномдардың қайсысы өз басындағы капюшоның түсін таба алады? Жауабы: ешқайсысы

18. Үш оқушы үш мектептен лагерге келді. Тәрбиеші олардан кім қай мектептен келгендерін сұрады. Оған: Бейбіт: мен 24-шы мектепте, ал Айдын 8-ші мектепте оқиды. Айдын Мен 24-ші мектепте, ал Бейбіт 30-шы мектепте оқиды. Диас: Мен 24-ші 5 Құрастырған: Маженова Жаңагүл, Байназаров Талғат мектепте, ал Бейбіт 8-ші мектепте оқиды деді. Тәрбиеші мына жауаптардан түк түсінбеді. Сосын үш оқушы айтқандарының бірі ғана дұрыс екенін мойындады, ал екеуі өтірік деді. Оқушылардың айтқандарының қайсы рас, қайсы жалған? Кім қай мектепте оқиды? Шешуі: Бейбіттің бірінші айтқанын дұрыс деп алайық, онда екіншісі өтірік. Онда, Айдын 8 метепте оқиды. Онда Айдын мен Диастың бірінші айтқаны өтірік. Онда олардың бірінші айтқандары рас болу керек. Қарама- қайшылыққа әкеледі. Енді Бейбіттің екінші айтқаны рас деп алайық. Онда Айдын 24-те оқимайды. Бейбіт 30-да оқыса, онда ол 8-де оқымайды. Бейбіт 30-да, Айдын 8-де, Диас 24-те оқиды.

19. Он екі литрлік бөшкеде квас бар, соны сегіз литрлік және үш литрлік екіге тең қалай бөлуге болады? Шешімі: 12-3=9 9-3=6 6=6

20.10 литрлік бөшкеде су бар және 7 литрлік, 2 литрлік бос ыдыстар бар. Екі ыдысқа 5 литрден суды қалай тең бөлуге болады? Шешімі: 10-7=3 7-2=5 2+3=5

21. Тоғыз литрлік және төрт литрлік екі ыдыс берілген. Осы ыдыстардың көмегімен бактан алты литр суды қалай алуға болады? (суды бакқа қайта құюға болады) Шешімі: 9-4-4=1 9-4=5 5+1=6

22. 8 л, 5 л, 3 л ыдыстар берілсін. 8 л ыдыс суға толы. Енді осы суды екі ыдысқа 4 литрден қалай тең бөлуге болады? Шешімі: 8-5=3 5-3=2 3+3=6 6-2=4

23. Ойлаған санға бірді қостым, қосындыны еіге көбейттім. Көбейтінідіні төртке бөлдім. Бөліндіден үшті азайттым. Бір шықты. Мен қандай сан ойладым? Шешімі: (((x+1)*2)/4)-3=1 x=7 6 Құрастырған: Маженова Жаңагүл, Байназаров Талғат

24. Мотоцикл жүргізушісі ауылға келе жатқанда жолдан өзіне қарсы ұш жеңіл машина және бір камазды кездестірді. Ауылға неше машина бара жатыр? Жауабы: Бір ғана мотоцикл

25. Сыныпта 35 оқушы бар. Қыздар ұлдардан үшке артық. Сыныпта ұлдар қанша , қыздар қанша? Шешімі: x+x+3=35 x=16(ұ) х+3=16+3=19(қ)

26. Есептеңіз. 7500*8001+8001*3500 Шешімі: 7500*8001+8001*3500=8001*(7500+3500)=8001*10 000

27. 30 марғұлан үш күнде жүз конверт сатып алды. Осы үш күннің бірінде ол кем дегенде отыз төрт конверт алғанын дәләлдеңдер. Шешімі: 100=33*3+1

28. Мектепте төрт жүз оқушы бар. Олардың ең болмағанда екеуі бір күнде туғанын дәлелдеңіз. Шешімі: (Дирихле принципі) 1 жылда 365, 366 күн бар. Демек, олардың ең болмағанда екеуі бір күнде туған.

29. Сиқырлы алма ағашында алғашында он бес банан , жиырма апельсин өсіп тұр. Егер ағаштан бір жемісті үзсек, онда дәл сондай жеміс өсіп шығады, ол егер бір уақытта екі бірдей жеміс үзсек- апельсин, ал егер бір уақытта екі әр түрлі жеміс үзсек – бана өсіп шығады. Алма ағашында бір түрдегі жемістер қалу үшін , жемістері қандай ретпен үзу керек? Жауабы: Талдау

30.Қорапта 25 кг шеге бар. Табақты таразы мен массасы бір кг гирь тасты қолданып, екі рет өлшеу арқылы қалай 19 кг шеге алуға болады? 12+1кг=13 12/2=6 6=6 13+6=19

31.1,2,3 цифрларының әрқайсы қайталанбайтындай етіп құрастырылған барлық үш таңбалы сандардың қосындысын тап. Шешімі: мүмкін нұсқаларды іріктеу 2 3 1 3 2 1 3 * 2 3 1 1 2 3 2 1

32. Шаршының қабырғасын үш есе үлкейтсе, оның ауданы неше есе үлкееді? Жауабы: 9 есе

33. Селодан қалаға дейін велосипедші 20 км/сағ жыдамдықпен, ал қайтар жолда 10 км/сағ жылдамдықпен жүріп өтті. Велосипедшінің орта жылдамдығын тап. Шешімі: (20+10)/2=15

34. Жұп санды үшке бөлгенде қалдық қандай болуы мүмкін. Жауабы: 1 және 2

35. Дөңгелек бойында 60 рыцарь мен өтірікшілер тұр. Өтірікшілер әрдайым өтірік айтады, Рыцарьлар әрқашан шындықты айтады. Бірақ рыцарьлар кейде қалжындайды, яғни арасында өтірік айтады. Бұлардың әрқайсысы «рыцарь мен өтіріші арасында тұрмын» дейді. Олардың арасында екі рыцарь қалжындайды. Дөңгелек бойындағы өтірікшілер санын тап? Жауабы: 20 өтірікші. Себебі, 2 өтірікші қатар тұра алмайды және 3 рыцарь қатар тұра алмайды (тек 2 рыцарь қалжыңдағанда ғана қатар тұра алады). 2 рет (ррр) бола алмайды. Тек бір (өрө) және бір (ррр) бола алады. Қалғаны (өрр). өрөрррөррөррөррөрр...өрр 20-өтірікші, 40-рыцарь.

36.Дөңгелек бойында он бес бала тұр. Әрбір қыздың оң жағында бір ұл тұр.Ұлдардың жартысының оң жағында бір ұлдан тұр, ал қалған ұлдардың жартысының оң жағында бір қыздан тұр. Неше қыз? Неше ұл бар? Шешімі: Әр қыздың оң жағында ұл тұрғандықтан, қыздар мен ұлдардың жұптары бар(қ,ұ). Бірақ ұлдардың жартысының оң жағында ұлдар тұрғандықтан, дөңгелек бойында ҚҰҰ болуы керек. Ал қалған ұлдардың жартысының оң жағында қыздар болуы керек. 5-қыз, 10-ұл.

37.Арман черновикте есеп шығарып, оны дәптерге көшірді.Бірақ жақшаларды қалай қойғанын ұмытты. Оның есінде қалғаны мынау 6*8+20:4-2=40. Арманға жақшаларды қоюға көмектесіңіз. Жауабы: 6*(8+20):4-2=40

38.Суретші Худабеднов бір айда 42 картина салды. Олардың 17-сінде орман, 9-нда өзен, ал 13-нде орманда, өзенде салынған. Қалған картинкаларда түсініксіз суреттер бар. Қанша түсініксіз суреттер бар? Жауабы: Эйлер-Венн диаграммасы. (29-17)-13=33 42-33=9

39. Егер фигураның периметрі 32 см екені белгілі болса, онда осы фигураның ауданын табыңыз. Жауабы: 16жағы бар. 32:16=2. Кішкентай квадраттың бір қабырқасының ұзындығы - 2см. Кішкене квадрат ауданы: S=2*2=4 Үлкен квадрат ауданы одан екі есе үлкен S=4*4=16 Kішкене квадраттар -8. S=8*4=32 S=32+16=48

40.Мұғалім оқушыларға 415327 және 8373 сандарының көбейтіндісін табуды берді. Жәнібек есепті бірінші орындап, жауабы 328363624 деді. -Бұл қате, -деді Алишер -Неге, сен әлі шығарған жоқсын ғой, -деп Жәнібек ашуланды. -Сонда да оның қате екенін көріп тұрмын, -деді Алишер. Кімдікі дұрыс? Шешімі: Жәнібек дұрыс айтты. 1)Соңғы цифралардың көбейтіндісі бірге аяқталуы керек. 2)Екі тақ санның көбейтіндісі тақ санға аяқталуы керек.

41.Отбасыда төрт бала бар. Олардың жастары: 5, 8, 13, 15. Балалардың аттары: Жәнібек, Райхан, Салтанат,Жанат. Қыздардың біреуі бала- бақшаға барады. Жәнібектен үлкен,Райханның жасына Жанаттың жасын қоссаң, үшке бөлінеді. Жанат кім? Қыз ба, ұл ма? Ж-бы: (5+13)=18:3 Райхан > Жәнібек. Райхан он үште, Жанат бесте. Ең кішкентайы бесте, ол-Жанат, демек ол балабақшаға барады. Жанат-қыз.

42.Әділ тақтаға екі сан жазды. Мейрамбек олардың қосындасын қасына жазды. Жәнібек тақтадағы үш санын қосты. Егер Мейрамбектің жазған саны бес болса, Жәнібек тапқпн қоынды нешеге тең? Жауабы: 5+5+10=20

43. 8*8 кестесінде он жеті клетканы бояп, және осы боялған клеткалар қатар тұратындай етіп орналастыруға бола ма? Жауабы: жоқ. Кестені 2*2 болатын 16 квадратқа бөлейік . Онда осы екі клетканың біреуі боялған болады, олар көршілес болады.

44.Туристік агенство «Дуремар» Карабасқа «Қиялилар әлеміне» үш билетті, яңни екі үлкен адамға және бір балаға арналған билеттерді -3543 теңгеге береміз деді. Балаларға арналған билет үлкен адамдарға арналған билеттен бес жүз теңгеге арзан. Карабас олардың өзін алдап тұрғанын қалай түсінді? Жауабы: 1) Егер баланың билетінің құны үлкендердікімен бірдей болса, онда билеттің құны 3543+500=4043 болатын еді. Бірақ 4043 үшке бөлінбейді. 2) х-үлкен адамның билетінің құны. 3x-500=3543 3x=3543+500 X=4043/3 Теңдеудің натурал шешімі жоқ.

45. Үш таңбалы санның соңғы екі цифрларының орындарын ауыстырып, алғашқы үш таңбалы санға қосты. Одан 195... деп басталатын төрт таңбалы сан шықты. Онд алғашқы үш таңбалы сан шықты. Онда алғашқы үш таңбалы санның соңғы цифрі қандай сандар болуы мүмкін? Жауабы: cba + cab ------ 195 * Екі бірдей санның қосындысынан (c+c) жұп сан шығу керек. Cондықтан b және a сандарының қосындысы 10-нан үлкен, яғни 14-ке тең. Сондықтан а цифрі 5-тен кіші бола алмайды. Демек а цифрінің орнына 5-тен 9-ға дейінгі сандарды қоюға болады.

46.А қаласынан В қаласына Печкин жолға шықты. Ал Матроскин керісінше В қаласынан А қаласына шықты. Олар кездскесін, Печкин қайтадан кері жүрді, ал Матроскин сол жүрген жолымен жүре берді. Печкин А қаласына Матроскиннен 30 минутқа ерте келеді және оның жылдамдығы Матроскиннің жылдамдығынан 6 есе көп еді. В қаласынан А қаласына дейін Матроскин қанша уақыт жіберді? Жауабы: Кездескенге дейін Печкин Матроскиннің жүрген жолынан 6 есе артық жол жүрді. Печкин А қаласына қайта оралғанға дейін Матроскин кездескеенше дейін жүрген жолындай жол жүрді. Демек, Матроскинге 30минут ішінде әлі жүрген жолының бесеуіндей жүру керек. 30:5=6 мин. Демек, Матроскин Печкинге кездескенше дейін 6 мин жүрген Онда 6+6*6=42мин.

47. Жаңа үй салып жатқан Бобер Бобтың 6 бөренесі бар. Олардың әрқайсысын 6-ға бөлу керек. Ол өзінің өткір тістерімен бөренені бір жерден кесу үшін 1 минут уақытын жібереді.Барлық жұмысқа оның қанша уақыты кетеді? Шешімі: Бөренелердің біреуін 6-ға бөлу үшін 5 рет кесу керек. 1бөренеге- 5минут, 6*5=30 минут.

48. 10 011 + 100 110 010 өрнегінен 0 мен 1 ді ауыстыруға рұқсат етіледі. Солай неше алмастыру жасап, 18-ге бөлінетін санды шығаруға болады. Жауабы:2 алмастыру

49. Отбасында анасы, әкесі және 4 баласы бар. Балалардың орташа бойы 120 см, ал ата-аналарының орташа бойы 174 см. Барлық отбасы мүшелерінің орташа бойы неше см? Шешімі: 120*4=480 174*2=348 4+2=6 (480+348)/6=138 см

50. Кесіндіге аралары 1 см, 2 см, 3 см, 4 см, 5 см, 6 см, 7 см, 8 см болатындай ең аз неше нүкте белгілеуге болады? (5 нүкте) А В С D Е АВ=ВС=1 см СD=DE=3 см

51. Ондық цифрлары бірліктер цифрларынан үлкен болатын қанша екі таңбалы сан бар? Жауабы: 45 сан

52. Кесіндінің әрқайсысында 4 нүктеден болатындай етіп, екі кесіндіде қанша нүктені орналастыруға болады? Шешімі: Екі кесіндіні қиылыстырып, ортасына бір нүктені қоямыз. Қалғандары сәйкесінше. 7 нүкте қоюға болады.

53. Есептеңіз. 99-97+95-93+91-92+...+7-5+3-1 Шешімі: 1 мен 99 сандарының арасында 50 тақ сан. Тақ сандардың айрымын екі-екіден алсақ, 25 жұп бар. Айырымы 2-ге тең. 25*2=50 54. 1-ден 81-ге дейінгі барлық натурал сандардың көбейтіндісі қандай цифрға аяқталады? Шешімі: 0-ге, себебі кез келген санды 0 цифрымен аяқталатын санға көбейткенде, 0-ге аяқталатын сан шығады.

55. 4 қарындаш пен 3 жалпы дәптер 54 тг, 2 қарындаш пен 2 жалпы дәптер 34 тг тұрады. 8 қарындаш пен 7 дәптер қанша тг тұрады? Шешімі: 4қ+3жд=54 2қ+2жд=34 жүйе құрып, 1 қарындаш пен 1 жалпы дәптердің құнын тауып аламыз. 1к-3тг, 1жд-14 8к-24тг, 7жд-98тг

56. Шахмат турниріне 7 адам қатысты. Әркім әрқайсымен бір партиядан ойнады. Барлық ойналған партиялар саны қанша? Шешімі: 6+5+4+3+2+1=21 партия

57. Тақ цифрлардың көмегімен жазылған қанша екі таңбалы сан бар? Жауабы:1,3,5,7,9 цифрлары арқылы 20 сан

58. Үш метрлік 60 бөренелерді жарты метрден кесу керек болса, оларды неше рет кесу керек? Шешімі: 3/0,5=6 бөлік 6 бөлікті алу үшін бөренені 5 рет кесеміз. 60*5=300 рет

59. Үйдің 1-ші қабатынан 3-ші қабатына көтерілу үшін 52 баспалдақты басып өту керек. Осы үйдің 1-ші қабатынан 6-шы қабатына көтерілі үшін қанша баспалдақты басып өту керек? Шешімі: 52:2=26 26+26+26+52=130 б

60. Бір жылда ең көп дегенде неше жексенбі болуы мүмкін? Жауабы: 53

61. Әкесі 27 жаста болғанда баласы 3 жаста болды. Ал казір баласының жасы әкесінің жасынан 3 есе кем. әрқайсының жасы нешеде? Жауабы: 36;12 62. Дүкенде 5 әртүрлі кесе және 3 әртүрлі тәрелке бар. Неше әдіспен 1тәрелке мен 1 кесені сатып алуға болады? Шешімі: 5*3=15

63. Дүкенде 4 әртүрлі қасық, 5 әртүрлі кесе, 3 әртүрлі тәрелке бар. Неше әдіспен 1тәрелке, 1 қасық және 1 кесені сатып алуға болады? Шешімі: 4*5*3=60

64. Ғажайып елде А,Б,В деген 3 қала бар. А қаласынан Б қаласына 6 жол, ал Б қаласынан В қаласына 4 жол апарады. Неше тәсілмен А қаласынан В қаласына жетуге болады? Шешімі: 6*4=24

65.Тиынды 3 рет лақтырады. Оның тізбектелген әртүрлі цифр және елтаңба жағы қанша рет түседі? Жауабы: 23

66. 1 кг, 2 кг, 3 кг, ....., 53 кг, 54 кг гиртастарын салмақтары бірдей болатын үш үйіндіге бөл. Шешімі: Гаусс әдісі: 1+2+3+...+52+53+54=27*55=1485 1485/3=495

67. 1 кг, 2 кг, 3 кг, ....., 53 кг, 54 кг, 55 кг гиртастарын салмақтары бірдей болатын бес үйіндіге бөл. Шешімі: 27*56+28=1540 1540:5=308кг (5 үйінді)

68. 555555 саны 3 пен 5-ке бөлінеді ме? Шешімі: бөлінеді, себебі: 1)5-ке аяқталады – 5-ке бөлінеді, 2)цифрларының қосындысы 3-ке бөлінеді – 3-ке бөлінеді

69. Бір елде 20 қала бар. Оның әрқайсысы бір-бірімен ауебайланыста жұмыс жасайды. Бұл елде неше әуебайланыс бар? Шешімі:19+18+17+....+3+2+1=190

70. Поштада 5 әртүрлі конверт және 4 әртүрлі марка сатылады. Неше тәсілмен 1 конверт пен 1 марка сатып алуға болады? Шешімі: 5*4=20

71.Егер кез келген хатты кез келген курьерге бере алатын болсақ, әртүрлі 6 хатты 3 курьер арқылы поштаға неше тәсілмен жіберуге болады? Шешімі:3*3*3*3*3*3=729

72.Тақтада 7 зат есім, 5 етістік, 2 сын есім жазылып тұр. Сөйлем құрау үшін әр сөз табынан бір сөзден алу керек. Мұны неше тәслмен жүзеге асыруға болады? Шешімі: 7*5*2=70

73.10 оқушы олимпиадада 35 есеп шығарды. Олардың арасында тек бір есеп, тек екі есеп, тек үш есеп шығарған оқушылар бар. Солардың ішінде бес есеп шығарған оқушы бар екенін дәлелдеңіз. Шешімі: Дирихле принципі: Егер n клеткаға n+1 қоян отырғызсақ, бір клеткада кем деге -->
Gufa
Baris.2006@ mail.ru
19-04-15 08:39
Тапқыр тұтқын

Бір патша тұтқынға түскен дұшпан әскеріне былай дейді: «Маған бірдеңе айт, егер айтқан сөзің өтірік болса атып өлтірткіземін, егер шын болса дарға асып өлтіртемін.» Сонда әлгі тұтқын бір нәрсе айтып, аман қалыпты. Тұтқын не айтты екен?
Жауабы Мені атып өлтірткізесің» депті. Егер оны атып өлтірсе, шындықты айтқан болатындықтан асып өлтірілуі қажет болады. Егер оны асып өлтіртсе өтірік айтқан болып, атып өлтірілуді қажет етер еді.
Gufa
Baris.2006@ mail.ru
19-04-15 08:29
Бөлмеде бар болғаны екі адам отыр. Оның біреуі - екіншісінің әкесі де, алайда, екіншісі біріншісінің баласы емес. Сонда кімі болғаны?
Жауабы қызы боолғаны
Жасна
jasna_02.kz
15-04-15 17:02
қандай адам жылкыны котере аладыы???
айя
aiya21@mail.ru
08-04-15 08:18
Вагонда 56жолаушы және 2 жолсерік бар. Вагонда шамамен 50 адам барма алде 60 адам бар ма? Қай жуықтау дәлірек? жауабын айтып жіберіңіздерші өтініш!! алдын ала Рахмет.
Шұғыла
05-04-15 12:07
1 ден 100 ге диін 7 саны канша рет кездеседі

Жауабы 19 рет
Құндыз
kynduz_m@mail.ru
24-03-15 12:26
Нөсер жауын кезінде 1 шаршы метрге 15 литр жауын суы түсті. Осы нөсердің салдарынын ашык тоғандағы судың деңгейі каншаға көтерілді?
Нуриддин
Nuriddin993@mail.ru
15-03-15 09:55
Jauabin bilemin 90000 .45000 3000 2000 8747 409 51 08
нурдаулет
nuka.03
01-03-15 15:35
1. Бір адамның 10 қойы болады.Тоғызынан басқасының бәрі қырылып қалады.Сонда барлығы қанша қой қалды.
2.Түнгі қарауыл күндіз қайтыс болыпты.Оған зейнетақысын береме.
нурдаулет ташкараев
nuka.03
01-03-15 15:20
1 жауабы пони 1 отбасыны тарта алады
Рахат
abdimanat2003@mail.ru
28-02-15 17:00
1.Автобустан түсу үшін не істеу керек
2.2адам шахмат ойнап отыр екеуі 2сағат ойланды. Енді сұрақ 1ші адам қанша сағат ойланды? 2ші адам қанша сағат ойланды
3.Сен қараңғы бөлмеге кірдің бірінші май шамды жағасың ба? керосин майды жағасын ба?
4.Көшеде екі папасы, екі баласы, бір атасы мен немерсі кетіп бара жатыр көшеде қанша адам кетіп бара жатыр ???
5. Бөлмеде бар болғаны екі адам отыр. Оның біреуі — екіншісінің әкесі де, алайда, екіншісі біріншісінің баласы емес. Сонда кімі болғаны?
назерке
n.karim@bk.ru
26-02-15 17:01
2. Бөлмеде бар болғаны екі адам отыр. Оның біреуі - екіншісінің әкесі де, алайда, екіншісі біріншісінің баласы емес. Сонда кімі болған?жауап атасы мен немересі
нураи
nursuper
18-02-15 06:54
кошеде екі аке бір ата екі немере жүр барлыгы неше адам
Багдагуль
bagqagul231282@mail.ru
17-02-15 13:01
Мадина Сиыр жерге жатады.
Багдагуль
bagqagul231282@mail.ru
17-02-15 12:58
кешірерсіздер,Айеркенің емес Елжанның сұрағының жауабы
Багдагуль
bagqagul231282@mail.ru
17-02-15 12:54
Айеркенің сурагына жауап. Дана қария: Аттарыңды ауыстырып мініңдер-дейді сонда екеуі өзінің атын қалдырғысы келіп қарсыласының атын оздыруға тырысады.
rabiga
rabiga-99
10-02-15 20:05
жауабы өзімде білмеймін
rabiga
rabiga-99
10-02-15 19:57
бір күні ата болыпты нешінші жылы қайтыс болыпты
Асхат
zavod-kpd@mail.ru
02-02-15 19:23
Өзіңді қанша жеңсең, өмірді сонша жеңесің!

Айтыңдаршы Мықтыға!

Жүзбес кеме қашыққа,
Желкенінде желі жоқ.
Атпас жебе алысқа,
Жебе тартар, садақ жоқ.

Жолың болмас жүргенде,
Жол көрсетер жарық жоқ.
Отқа піспес қазан да
Отын бар да, оттық жоқ.

Құрыш қалай шынығар?!
Темір бар да, ұста жоқ.
Оқушы кімнен үйренер
Оқушы бар да, ұстаз жоқ.

Ағайын қайдан бірігер?
Тізе қосқан тірлік жоқ.
Көре алмаса бір-бірін,
Күндестік бар, бірлік жоқ.

Ер жігіттер жараспас
Азаматтық ісі жоқ.
Кесектігі көрінбес,
Сөз бен істе ірілік жоқ.

Елден шыққан азамат
Азамат деген аты бар,
Ел билесе егерде,
Елдің онда һақы бар.

Атқа мінген мықтылар,
Елге қарыз, мін жоқ.
Сенген халық алдында,
Парызы бар, сөз жоқ.

Қайда біздің мықтылар?
Көк жағалы, көйлекті.
Қысылмай ма? тарылып,
Сұрай қалсаң көмекті.

Ел билегіш мықтылар
Шенді алып параға,
Кәсіп қылып билікті,
Арын сатты ақшаға.

Тіс батырып әлсізге,
Жәй адамға шалқайып,
Өзгереді-ау бір сәтте
Мықтылауға бас иіп.

Таласады шен үшін
Кетті пейіл қарайып.
Есі-дерті көп ақша
Тойғанға мәз марқайып.

Лауазымды алдында
Әдепт і болып, сызылып,
Шәшіп малын, жомарт боп,
Шырылдайды-ау жүгіріп.

Керек адам болса егер,
Асты-үстіне түседі.
Қара бастың қамы үшін
Тақым үзсе, үзеді.

Мықты атын жоғалтар,
Игі жақсы істер жоқ.
Керегі не мықтылар,
Аты бар да, заты жоқ?!

Таяз суға шомылып,
Парасатсыз ел билеп,
Айтшы, «мықты», өмірден
Алар еншің осымед?!

Көз шоғы жанған балада
Негізі бар, жазық жоқ.
Қайтіп ісі оң алар?
Ынтасы бар, тірек жоқ.

Талпынған жігіт қиналар
Ниеті бар, демеу жоқ.
Сүйтіп жүріп шыңдалар
Мықты болса,тоқтау жоқ.

Болар бала боғынан
Ата сөзде мағына.
Дәулет бітіп жарлыға,
Атқа мінер жас бала.

Мықтылармен алысып,
Талай жерде бәйге алар.
Байлық-шенге таласып,
Өзі мықты атанар.

Келер сонда алдына
Кешегідей жас бала.
Кез келеді сыналар
Табылама азамат
Талапкерге жол ашар?

Айтылған сөз бос қалар,
Бекітпесе іспенен.
Өмір мәнін жоғалтар,
Игі істер болмаса,
Өтсе бекер күнменен.

Жаратқан ием - бір Алла!
Иесің ғой ғаламға.
Топырақтан жараттың
Ақыл беріп адамға.

Өмір мәнін ұқсын деп,
Парасатқа бөледің.
Адамзаттың тағдырын
Адамға, Құдай, жүктедің.

Ғажайып әлем жаратқан
Мейірімді қолыңнан.
Кешірегөр пендеңді
Адасса, Әке, жолыңнан.

Айтыңдаршы мықтыға!:
Өмір мәні басқаша!
Бөлінеміз соңында
Жақсы менен жаманға!

Қалады сонда «боқ дүниең»
Әкетпейсің арқалап.
Кіреді жерге әр пенде
«Екі құлашты» құшақтап.

«Қыл көпірге» жеткенде,
Кім кепіл айтшы, ей пенде!
Артыңа қарап ентелеп,
«Қасиетсіз өттім»,- деп,
Тұрып жүрме өкініште
Бармағыңды тістелеп...

Е-е-ее! Қазағым-ай!
Бабаларымыз сияқты
Сүйекке таңба түсірмей,
Кесек ойға жол беріп,
Ар - Намыспен өмір сүрген
Тұлғалы Азаматтарың қайда???

Өркениетке ұмытылған Қазақ назарына:
Бұл толғаудың жазылуына 32 жасымда (2006 жылы) ел Астанасында басымнан кешірген бір департамент бастықтарымен болған оқиға себеп болды. Cұм пиғыл-мінездеріне таң қалып, ашу әсерімен жаздым.
Бишілер пендешілдігі - қоғамдағы бар қасиетті жоятын, ішімізден шірітетін үлкен дерт. Даму жолындағы басты кедергі осы.
Иәәә! Бұқара халықтан надан кезіксе, көп зиян келтірмес. Оның надандығына себеп - жоқшылық. Ал ел билеген бай атқамінерлер тойымсыз надан болса, нағыз қасірет сода.
Қазақтың болашағы үшін қаныңыз ойнаса, ұрпақтарымыздың жолы көкелердің көтенін сүйгеннен емес, адал еңбектің арқасында ашылсын десеңіз, бас шұлғусыз еркін өркендеп өссін десеңіз:
Мына толғауды сөзұғар таныстарыңызға, әсіресе бастық атаулы қазақ азаматтарына оқытыңыз.
Біреуі болмаса, біреуін толғандырсын. Көбі болмаса, біраздың арын оятсын. Жақсыға дем беріп, жаманды састырсын. Жастардың санасына, Көкелердің көкейіне жетсін!
нурай
nurai.b.m@mail.ru
30-01-15 10:05
айерке 1)1 адам 2 сагат ойнайды
2)бир ат 40 шакырым журеди
3)бир жумыртка 4минутта писеди
4)екеуи тен
5)алмурт ауыр
6)жок
7)бир аттын жилдамдыгы 30км
8)барлыгы 3 каз
9)2 аягымен турса 200 кг
10)5рет
11)улкени айгул
12)1 аягимен турса 1 пут
13)бакытжаннын бес баласы бар
нурай
nurai.b.m@mail.ru
30-01-15 09:42
балжан 3 асык
Jasmibka мен Araika
jasmin
27-01-15 12:55
бірінші ыдысқа 800г су сыяды екінші ыдысқа 700г су сыяды осы екі ыдысты пайдаланып 300г суды қалай құйып алуға болады
жаси мен арайлым
jasmin
27-01-15 11:03
бізге жаубы керек
Али
ali.j.kz@mail.ru
22-01-15 16:43
Сен Алматыдан Астанага баратын пойыздын жургызушысы сын.Мысалы:Астанадан Алматыга дейын 1 кун журис.Пойыз жургызушысынын аты ким?
arujan
aruka.2020
15-01-15 16:30
ак алтын макта кара алтын комир ал жасыл алтын не?
Елжан
eljan_12.07@mail.ru
07-01-15 10:32



менің қоятын сұрағым мынадай:
Бір күні бір ауылда бай болыпты онын ай десе ауызы күн десе көзі бар ен сұлу қызы болыпты.Сол қызға барлык ауылдардын жигиттеры унатып калады.Бирде Бай барлык ауылдардын адамдарын шакырып алып ат жарыс өткізбекші болады:
Бай барлық адамдарга менің талабым мынадай мына бәйге де кімнің жүйрік аты ең соңғы келеді соған мен қызымды беремін дейді.Бұны естіген барлық шабандоздар таңданып қалады .Сөйтіп барлық ауылдан келген мыкты -мыкты шабандосдар биік таудың басына шгып жарыспакшы болады .Бирак барлыгы ең соңынан келгісі келіп ешкім де шаппайды.Сойтип кеш батады.Кеш батқанда барлық шабандоздар мына байдың қызына қарап қалдықпа деп кетіп қалады.Тек қана 2шабандоз ғана қалады. Екеуі қызды алғысы келед бирак та ещким шаппайды.Сойтип турган да ана бір жерде кой багып журген койшы келип Шабандоздардан не болып жатыр деп сурайды.2 шабандоз барлыгын баяндап береді. Койшы шабандоздарга бир соз айтады сол кезде әлгі 2шабандоз бірінен бірі қалыспай шаба жөнеледі.Ал енді менің сұрағым Әлгі қойшы шабандоздарға кандай сөз айтты !!!! тапқан кісі нағыз қазақ екенің дәлелдегені ...достар сәттілік сойлемді дурстап оқысандар билесиндер миларынды қатырындар !!!!!!!!Айерке бул мен койган сурагым таптын ба озин









елжан
eljan_12.07@mail.ru
21-12-14 16:38
альбина менин кызым аты бирак ол мына альбина сияқты буртурли емес
айерке
a.mukatay@mail.ru
21-12-14 14:55
Екі адам шахматты 2 сағат ойнады. Бір адам неше сағат ойнайды?
*Қос ат жегілген арба 40 шақырым жүрді. Бір ат неше шақырым жүрді?
*4 жұмыртқа 4 минут піссе, бір жұмыртқа неше минут піседі?
*2 кг мақта ауыр ма, 2кг темір ауыр ма?
*Алмұрт алмадан ауыр, ал алма шабдалыдан ауыр. Қайсысы ауыр алмұрт па әлде шабдалы ма?
*Бір айда 5 жексенбі бола ма?
*Үш ат жегілген арба 30 км жүрді. Бір аттың жылдамдығы қандай?
*Алдында 1, артында 2, алдында 2, біреуі екеуінің арасында және үшеуі бір қатарда қаз ұшып келеді. Барлығы неше қаз?
*Сиыр 4 аяғымен тұрса 200 кг, 2 аяғымен тұрса неше кг болады?
*Ұзындығы 10 метр жіпті әр бөлігі 2 метр болу үшін неше рет қию керек7
*Үш қыз бір сыныпта оқиды. Айгүл, Гүлназ, Айнаш. Айгүл Гүлназдан үлкен, Гүлназ Айнаштан үлкен. Кім сонда үлкені?
*Түйеқұс 2 аяғымен тұрса 1 пұт тартса, 1 аяғымен тұрса неше пұт тартады?
*Бақытжанның 4 ұлы, олардың әрқайсысының туған қарындасы бар. Бақытжанның неше баласы бар?
*Сағат түнгі 10-да жауын жауып тұрса, 24 сағаттан кейін күннің жарқырап тұруы мүмкін бе?
*Дорбадағы 10 асықты 10 бала алды. Сонда дорбада 1 асық қалды. Ол қалай?
*Марат кешкі сағат 10-да ұйқыға жатты. Ол сағаттың қоңырауын таңғы 9-ға қойды. Ол неше сағат ұйықтады?
*Сенбіден кейін 2 күннен кейін қай күн келеді?
*Немере атасынан: "Жасың нешеде? "деп сұрады. Атасы егер өзімнің қазіргі жасымның жартысындай уақыт және тағы бір жыл өмір сүрсем, онда маған 100 жас болар еді. Атасының жасы нешеде?
*Үш тауық үш күнде үш жұмыртқа салады. 12 тауық 12 күнде қанша жұмыртқа салады?
*Дүйсенбіден кейін 3 күннен кейін қай күн келеді?
*Баспалдақ 15 басқыштан тұрады. Баспалдақтың ортасында тұру үшін нешінші басқышты басу керек?
айерке
a.mukatay@mail.ru
21-12-14 14:52
менің қоятын сұрағым мынадай:
Бір күні бір ауылда бай болыпты онын ай десе ауызы күн десе көзі бар ен сұлу қызы болыпты.Сол қызға барлык ауылдардын жигиттеры унатып калады.Бирде Бай барлык ауылдардын адамдарын шакырып алып ат жарыс өткізбекші болады:
Бай барлық адамдарга менің талабым мынадай мына бәйге де кімнің жүйрік аты ең соңғы келеді соған мен қызымды беремін дейді.Бұны естіген барлық шабандоздар таңданып қалады .Сөйтіп барлық ауылдан келген мыкты -мыкты шабандосдар биік таудың басына шгып жарыспакшы болады .Бирак барлыгы ең соңынан келгісі келіп ешкім де шаппайды.Сойтип кеш батады.Кеш батқанда барлық шабандоздар мына байдың қызына қарап қалдықпа деп кетіп қалады.Тек қана 2шабандоз ғана қалады. Екеуі қызды алғысы келед бирак та ещким шаппайды.Сойтип турган да ана бір жерде кой багып журген койшы келип Шабандоздардан не болып жатыр деп сурайды.2 шабандоз барлыгын баяндап береді. Койшы шабандоздарга бир соз айтады сол кезде әлгі 2шабандоз бірінен бірі қалыспай шаба жөнеледі.Ал енді менің сұрағым Әлгі қойшы шабандоздарға кандай сөз айтты ! тапқан кісі нағыз қазақ екенің дәлелдегені ...достар сәттілік сойлемді дурстап оқысандар билесиндер миларынды қатырындар
айерке
a.mukatay@mail.ru
21-12-14 14:50
1. Жолаушының бір ешкісі, бір капустасы, бір қасқыры бар. Ол өзеннің бір жағынан екінші жағына екі орынды қайық арқылы өтуі керек. жолаушы ешкіні, капуста және қасқырды өзеннен қалай өткізді? Қасқырды ешкімен қалдыра алмайды, ал ешкіні капустамен қалдыра алмайтыны белглі болса? Шешімі: Ол үшін үшеуін де қадағалаусыз қалмауы керек. Бірінші қатынағанда жолаушы өзеннің ар жағына ешкіні апарады. Екінші қатынағанда жолаушы қасқырды алады, капуста қалады. Өзеннің ар жағына жеткен соң қасқырды қалдырып, ешкіні қайтадан өзеннің бер жағына әкеледі. Үш қатынағанда ешкіні қалдырып, капустаны өзеннің ар жағына апарады. Капустаны қалдырады да, өзі бер жаққа қайта оралады. Төрт қатынағанда ол ешкіні өзеннің ар жағына шығарады.
2. Айдынның Асқардан бойы ұзын, бірақ Жанаттан кіші. Кім ұзын? Шешімі: Жанат - ұзын
3. Менің атым Медет Менің тәтемнің бір ғана інісі бар. Менің тәтемнің інісінің аты кім? Жауабы: Медет
4. Термометр аяз болғасын – үш градус көрсетіп тұр. Осындай екі термометр неше градус көрсетеді? Жауабы: үш
5. Тік төрбұрышты бөлмеге әрбір қабырғасында үш болатындай сегіз орындықты орналастыру керек. Орналастырыңдар. Жауабы:
6. Бөлмедегі әр бұрышта бір мысықтан және оған қарама-қарсы үш мысықтан отырса, бөлмеде неше мысық бар? Жауабы: 4 мысық
7. Үстел үстінде үш стакан шие тұр. Марат бір стакан шиені жеп қойды. Неше стакан қалды?Жауабы: үш стакан
8. Жүгіру жарысынан Асет, Марат, Талғат үш орынды алды, егер: Марат екінші орын алмаса, ал Талғат –үшінші орын алмаса, кім қандай орын алды? Жауабы: 1-Марат, 2-Асет, 3-Талғат
9. Бес шырпы таяқшасынан екі үшбұрыш құру керек. Құраңдар.
10. Көшеде екі әкесі, екі баласы, және атасы немересімен қыдырып жүр. Көшеде неше адам жүр? Жауабы: үшеу
11. Екі бала шахматты екі сағат ойнады. Олардың әрқайсысы неше сағат ойлады? Жауабы: екі сағат
12. Допты лақтырғанда, доп сол ізімен кері қайту үшін оны қалай лақтыру керек? Жауабы: жоғары
13. Қараңғы бөлмеде майшам мен керосин лампасы бар. Бірінші не жағасыз? Жауабы: шырпы
14. Суға қай кезде қолды кесіп алуға болады? Жауабы: егер оны мұз етіп қатырса
15. Үш литрлік және бес литрлік суды қалай өлшеуге болады? Жауабы: 3+3=6 6-5=1 3+1=4л
16. Бес гномға үш қызыл және төрт көк капюшонды көрсетеді. Қараңғыда үш қызыл және екі көк капюшонды гномдардың бастарына кигізеді. Қалған капюшондар жасырылады. Жарық жағылады. Гномдардың қайсылары өз бастарындағы капюшонның түсін таба алады? Шешімі: екі көк түсті капюшон киген гномдар таба алады. Себебі көк капюшон киген гном алдында үш қызыл және бір көк капюшон киген гномдар түрады. Ал қызыл капюшон саны үш, қалғаны көк. Сондықтан өз басындағы да көк.
17. Үш гном бар. Сол үш гномға үш қызыл және үш көк капюшонды көрсетеді. Қараңғыда үшеуіне екі қызыл және бір көк капюшонды кигізіп, қалғандарын жасырады. Гномдардың қайсысы өз басындағы капюшоның түсін таба алады? Жауабы: ешқайсысы
18. Үш оқушы үш мектептен лагерге келді. Тәрбиеші олардан кім қай мектептен келгендерін сұрады. Оған: Бейбіт: мен 24-шы мектепте, ал Айдын 8-ші мектепте оқиды. Айдын Мен 24-ші мектепте, ал Бейбіт 30-шы мектепте оқиды. Диас: Мен 24-ші 5 Құрастырған: Маженова Жаңагүл, Байназаров Талғат мектепте, ал Бейбіт 8-ші мектепте оқиды деді. Тәрбиеші мына жауаптардан түк түсінбеді. Сосын үш оқушы айтқандарының бірі ғана дұрыс екенін мойындады, ал екеуі өтірік деді. Оқушылардың айтқандарының қайсы рас, қайсы жалған? Кім қай мектепте оқиды? Шешуі: Бейбіттің бірінші айтқанын дұрыс деп алайық, онда екіншісі өтірік. Онда, Айдын 8 метепте оқиды. Онда Айдын мен Диастың бірінші айтқаны өтірік. Онда олардың бірінші айтқандары рас болу керек. Қарама- қайшылыққа әкеледі. Енді Бейбіттің екінші айтқаны рас деп алайық. Онда Айдын 24-те оқимайды. Бейбіт 30-да оқыса, онда ол 8-де оқымайды. Бейбіт 30-да, Айдын 8-де, Диас 24-те оқиды.
19. Он екі литрлік бөшкеде квас бар, соны сегіз литрлік және үш литрлік екіге тең қалай бөлуге болады? Шешімі: 12-3=9 9-3=6 6=6
20.10 литрлік бөшкеде су бар және 7 литрлік, 2 литрлік бос ыдыстар бар. Екі ыдысқа 5 литрден суды қалай тең бөлуге болады? Шешімі: 10-7=3 7-2=5 2+3=5
21. Тоғыз литрлік және төрт литрлік екі ыдыс берілген. Осы ыдыстардың көмегімен бактан алты литр суды қалай алуға болады? (суды бакқа қайта құюға болады) Шешімі: 9-4-4=1 9-4=5 5+1=6
22. 8 л, 5 л, 3 л ыдыстар берілсін. 8 л ыдыс суға толы. Енді осы суды екі ыдысқа 4 литрден қалай тең бөлуге болады? Шешімі: 8-5=3 5-3=2 3+3=6 6-2=4
23. Ойлаған санға бірді қостым, қосындыны еіге көбейттім. Көбейтінідіні төртке бөлдім. Бөліндіден үшті азайттым. Бір шықты. Мен қандай сан ойладым? Шешімі: (((x+1)*2)/4)-3=1 x=7 6
24. Мотоцикл жүргізушісі ауылға келе жатқанда жолдан өзіне қарсы ұш жеңіл машина және бір камазды кездестірді. Ауылға неше машина бара жатыр? Жауабы: Бір ғана мотоцикл
25. Сыныпта 35 оқушы бар. Қыздар ұлдардан үшке артық. Сыныпта ұлдар қанша , қыздар қанша? Шешімі: x+x+3=35 x=16(ұ) х+3=16+3=19(қ)
26. Есептеңіз. 7500*8001+8001*3500 Шешімі: 7500*8001+8001*3500=8001*(7500+3500)=8001*10 000
27. 30 марғұлан үш күнде жүз конверт сатып алды. Осы үш күннің бірінде ол кем дегенде отыз төрт конверт алғанын дәләлдеңдер. Шешімі: 100=33*3+1
28. Мектепте төрт жүз оқушы бар. Олардың ең болмағанда екеуі бір күнде туғанын дәлелдеңіз. Шешімі: (Дирихле принципі) 1 жылда 365, 366 күн бар. Демек, олардың ең болмағанда екеуі бір күнде туған.
29. Сиқырлы алма ағашында алғашында он бес банан , жиырма апельсин өсіп тұр. Егер ағаштан бір жемісті үзсек, онда дәл сондай жеміс өсіп шығады, ол егер бір уақытта екі бірдей жеміс үзсек- апельсин, ал егер бір уақытта екі әр түрлі жеміс үзсек – бана өсіп шығады. Алма ағашында бір түрдегі жемістер қалу үшін , жемістері қандай ретпен үзу керек? Жауабы: Талдау
30.Қорапта 25 кг шеге бар. Табақты таразы мен массасы бір кг гирь тасты қолданып, екі рет өлшеу арқылы қалай 19 кг шеге алуға болады? 12+1кг=13 12/2=6 6=6 13+6=19
31.1,2,3 цифрларының әрқайсы қайталанбайтындай етіп құрастырылған барлық үш таңбалы сандардың қосындысын тап. Шешімі: мүмкін нұсқаларды іріктеу 2 3 1 3 2 1 3 * 2 3 1 1 2 3 2 1
32. Шаршының қабырғасын үш есе үлкейтсе, оның ауданы неше есе үлкееді? Жауабы: 9 есе
33. Селодан қалаға дейін велосипедші 20 км/сағ жыдамдықпен, ал қайтар жолда 10 км/сағ жылдамдықпен жүріп өтті. Велосипедшінің орта жылдамдығын тап. Шешімі: (20+10)/2=15
34. Жұп санды үшке бөлгенде қалдық қандай болуы мүмкін. Жауабы: 1 және 2
35. Дөңгелек бойында 60 рыцарь мен өтірікшілер тұр. Өтірікшілер әрдайым өтірік айтады, Рыцарьлар әрқашан шындықты айтады. Бірақ рыцарьлар кейде қалжындайды, яғни арасында өтірік айтады. Бұлардың әрқайсысы «рыцарь мен өтіріші арасында тұрмын» дейді. Олардың арасында екі рыцарь қалжындайды. Дөңгелек бойындағы өтірікшілер санын тап? Жауабы: 20 өтірікші. Себебі, 2 өтірікші қатар тұра алмайды және 3 рыцарь қатар тұра алмайды (тек 2 рыцарь қалжыңдағанда ғана қатар тұра алады). 2 рет (ррр) бола алмайды. Тек бір (өрө) және бір (ррр) бола алады. Қалғаны (өрр). өрөрррөррөррөррөрр...өрр 20-өтірікші, 40-рыцарь.
36.Дөңгелек бойында он бес бала тұр. Әрбір қыздың оң жағында бір ұл тұр.Ұлдардың жартысының оң жағында бір ұлдан тұр, ал қалған ұлдардың жартысының оң жағында бір қыздан тұр. Неше қыз? Неше ұл бар? Шешімі: Әр қыздың оң жағында ұл тұрғандықтан, қыздар мен ұлдардың жұптары бар(қ,ұ). Бірақ ұлдардың жартысының оң жағында ұлдар тұрғандықтан, дөңгелек бойында ҚҰҰ болуы керек. Ал қалған ұлдардың жартысының оң жағында қыздар болуы керек. 5-қыз, 10-ұл.
37.Арман черновикте есеп шығарып, оны дәптерге көшірді.Бірақ жақшаларды қалай қойғанын ұмытты. Оның есінде қалғаны мынау 6*8+20:4-2=40. Арманға жақшаларды қоюға көмектесіңіз. Жауабы: 6*(8+20):4-2=40
38.Суретші Худабеднов бір айда 42 картина салды. Олардың 17-сінде орман, 9-нда өзен, ал 13-нде орманда, өзенде салынған. Қалған картинкаларда түсініксіз суреттер бар. Қанша түсініксіз суреттер бар? Жауабы: Эйлер-Венн диаграммасы. (29-17)-13=33 42-33=9
39. Егер фигураның периметрі 32 см екені белгілі болса, онда осы фигураның ауданын табыңыз. Жауабы: 16жағы бар. 32:16=2. Кішкентай квадраттың бір қабырқасының ұзындығы - 2см. Кішкене квадрат ауданы: S=2*2=4 Үлкен квадрат ауданы одан екі есе үлкен S=4*4=16 Kішкене квадраттар -8. S=8*4=32 S=32+16=48
40.Мұғалім оқушыларға 415327 және 8373 сандарының көбейтіндісін табуды берді. Жәнібек есепті бірінші орындап, жауабы 328363624 деді. -Бұл қате, -деді Алишер -Неге, сен әлі шығарған жоқсын ғой, -деп Жәнібек ашуланды. -Сонда да оның қате екенін көріп тұрмын, -деді Алишер. Кімдікі дұрыс? Шешімі: Жәнібек дұрыс айтты. 1)Соңғы цифралардың көбейтіндісі бірге аяқталуы керек. 2)Екі тақ санның көбейтіндісі тақ санға аяқталуы керек.
41.Отбасыда төрт бала бар. Олардың жастары: 5, 8, 13, 15. Балалардың аттары: Жәнібек, Райхан, Салтанат,Жанат. Қыздардың біреуі бала- бақшаға барады. Жәнібектен үлкен,Райханның жасына Жанаттың жасын қоссаң, үшке бөлінеді. Жанат кім? Қыз ба, ұл ма? Ж-бы: (5+13)=18:3 Райхан > Жәнібек. Райхан он үште, Жанат бесте. Ең кішкентайы бесте, ол-Жанат, демек ол балабақшаға барады. Жанат-қыз.
42.Әділ тақтаға екі сан жазды. Мейрамбек олардың қосындасын қасына жазды. Жәнібек тақтадағы үш санын қосты. Егер Мейрамбектің жазған саны бес болса, Жәнібек тапқпн қоынды нешеге тең? Жауабы: 5+5+10=20
43. 8*8 кестесінде он жеті клетканы бояп, және осы боялған клеткалар қатар тұратындай етіп орналастыруға бола ма? Жауабы: жоқ. Кестені 2*2 болатын 16 квадратқа бөлейік . Онда осы екі клетканың біреуі боялған болады, олар көршілес болады.
44.Туристік агенство «Дуремар» Карабасқа «Қиялилар әлеміне» үш билетті, яңни екі үлкен адамға және бір балаға арналған билеттерді -3543 теңгеге береміз деді. Балаларға арналған билет үлкен адамдарға арналған билеттен бес жүз теңгеге арзан. Карабас олардың өзін алдап тұрғанын қалай түсінді? Жауабы: 1) Егер баланың билетінің құны үлкендердікімен бірдей болса, онда билеттің құны 3543+500=4043 болатын еді. Бірақ 4043 үшке бөлінбейді. 2) х-үлкен адамның билетінің құны. 3x-500=3543 3x=3543+500 X=4043/3 Теңдеудің натурал шешімі жоқ.
45. Үш таңбалы санның соңғы екі цифрларының орындарын ауыстырып, алғашқы үш таңбалы санға қосты. Одан 195... деп басталатын төрт таңбалы сан шықты. Онд алғашқы үш таңбалы сан шықты. Онда алғашқы үш таңбалы санның соңғы цифрі қандай сандар болуы мүмкін? Жауабы: cba + cab ------ 195 * Екі бірдей санның қосындысынан (c+c) жұп сан шығу керек. Cондықтан b және a сандарының қосындысы 10-нан үлкен, яғни 14-ке тең. Сондықтан а цифрі 5-тен кіші бола алмайды. Демек а цифрінің орнына 5-тен 9-ға дейінгі сандарды қоюға болады.
46.А қаласынан В қаласына Печкин жолға шықты. Ал Матроскин керісінше В қаласынан А қаласына шықты. Олар кездскесін, Печкин қайтадан кері жүрді, ал Матроскин сол жүрген жолымен жүре берді. Печкин А қаласына Матроскиннен 30 минутқа ерте келеді және оның жылдамдығы Матроскиннің жылдамдығынан 6 есе көп еді. В қаласынан А қаласына дейін Матроскин қанша уақыт жіберді? Жауабы: Кездескенге дейін Печкин Матроскиннің жүрген жолынан 6 есе артық жол жүрді. Печкин А қаласына қайта оралғанға дейін Матроскин кездескеенше дейін жүрген жолындай жол жүрді. Демек, Матроскинге 30минут ішінде әлі жүрген жолының бесеуіндей жүру керек. 30:5=6 мин. Демек, Матроскин Печкинге кездескенше дейін 6 мин жүрген Онда 6+6*6=42мин.
47. Жаңа үй салып жатқан Бобер Бобтың 6 бөренесі бар. Олардың әрқайсысын 6-ға бөлу керек. Ол өзінің өткір тістерімен бөренені бір жерден кесу үшін 1 минут уақытын жібереді.Барлық жұмысқа оның қанша уақыты кетеді? Шешімі: Бөренелердің біреуін 6-ға бөлу үшін 5 рет кесу керек. 1бөренеге- 5минут, 6*5=30 минут.
48. 10 011 + 100 110 010 өрнегінен 0 мен 1 ді ауыстыруға рұқсат етіледі. Солай неше алмастыру жасап, 18-ге бөлінетін санды шығаруға болады. Жауабы:2 алмастыру
49. Отбасында анасы, әкесі және 4 баласы бар. Балалардың орташа бойы 120 см, ал ата-аналарының орташа бойы 174 см. Барлық отбасы мүшелерінің орташа бойы неше см? Шешімі: 120*4=480 174*2=348 4+2=6 (480+348)/6=138 см
50. Кесіндіге аралары 1 см, 2 см, 3 см, 4 см, 5 см, 6 см, 7 см, 8 см болатындай ең аз неше нүкте белгілеуге болады? (5 нүкте) А В С D Е АВ=ВС=1 см СD=DE=3 см
51. Ондық цифрлары бірліктер цифрларынан үлкен болатын қанша екі таңбалы сан бар? Жауабы: 45 сан
52. Кесіндінің әрқайсысында 4 нүктеден болатындай етіп, екі кесіндіде қанша нүктені орналастыруға болады? Шешімі: Екі кесіндіні қиылыстырып, ортасына бір нүктені қоямыз. Қалғандары сәйкесінше. 7 нүкте қоюға болады.
53. Есептеңіз. 99-97+95-93+91-92+...+7-5+3-1 Шешімі: 1 мен 99 сандарының арасында 50 тақ сан. Тақ сандардың айрымын екі-екіден алсақ, 25 жұп бар. Айырымы 2-ге тең. 25*2=50 54. 1-ден 81-ге дейінгі барлық натурал сандардың көбейтіндісі қандай цифрға аяқталады? Шешімі: 0-ге, себебі кез келген санды 0 цифрымен аяқталатын санға көбейткенде, 0-ге аяқталатын сан шығады.
55. 4 қарындаш пен 3 жалпы дәптер 54 тг, 2 қарындаш пен 2 жалпы дәптер 34 тг тұрады. 8 қарындаш пен 7 дәптер қанша тг тұрады? Шешімі: 4қ+3жд=54 2қ+2жд=34 жүйе құрып, 1 қарындаш пен 1 жалпы дәптердің құнын тауып аламыз. 1к-3тг, 1жд-14 8к-24тг, 7жд-98тг
56. Шахмат турниріне 7 адам қатысты. Әркім әрқайсымен бір партиядан ойнады. Барлық ойналған партиялар саны қанша? Шешімі: 6+5+4+3+2+1=21 партия
57. Тақ цифрлардың көмегімен жазылған қанша екі таңбалы сан бар? Жауабы:1,3,5,7,9 цифрлары арқылы 20 сан
58. Үш метрлік 60 бөренелерді жарты метрден кесу керек болса, оларды неше рет кесу керек? Шешімі: 3/0,5=6 бөлік 6 бөлікті алу үшін бөренені 5 рет кесеміз. 60*5=300 рет
59. Үйдің 1-ші қабатынан 3-ші қабатына көтерілу үшін 52 баспалдақты басып өту керек. Осы үйдің 1-ші қабатынан 6-шы қабатына көтерілі үшін қанша баспалдақты басып өту керек? Шешімі: 52:2=26 26+26+26+52=130 б
60. Бір жылда ең көп дегенде неше жексенбі болуы мүмкін? Жауабы: 53
61. Әкесі 27 жаста болғанда баласы 3 жаста болды. Ал казір баласының жасы әкесінің жасынан 3 есе кем. әрқайсының жасы нешеде? Жауабы: 36;12
62. Дүкенде 5 әртүрлі кесе және 3 әртүрлі тәрелке бар. Неше әдіспен 1тәрелке мен 1 кесені сатып алуға болады? Шешімі: 5*3=15
63. Дүкенде 4 әртүрлі қасық, 5 әртүрлі кесе, 3 әртүрлі тәрелке бар. Неше әдіспен 1тәрелке, 1 қасық және 1 кесені сатып алуға болады? Шешімі: 4*5*3=60
64. Ғажайып елде А,Б,В деген 3 қала бар. А қаласынан Б қаласына 6 жол, ал Б қаласынан В қаласына 4 жол апарады. Неше тәсілмен А қаласынан В қаласына жетуге болады? Шешімі: 6*4=24
65.Тиынды 3 рет лақтырады. Оның тізбектелген әртүрлі цифр және елтаңба жағы қанша рет түседі? Жауабы: 23
66. 1 кг, 2 кг, 3 кг, ....., 53 кг, 54 кг гиртастарын салмақтары бірдей болатын үш үйіндіге бөл. Шешімі: Гаусс әдісі: 1+2+3+...+52+53+54=27*55=1485 1485/3=495
67. 1 кг, 2 кг, 3 кг, ....., 53 кг, 54 кг, 55 кг гиртастарын салмақтары бірдей болатын бес үйіндіге бөл. Шешімі: 27*56+28=1540 1540:5=308кг (5 үйінді)
68. 555555 саны 3 пен 5-ке бөлінеді ме? Шешімі: бөлінеді, себебі: 1)5-ке аяқталады – 5-ке бөлінеді, 2)цифрларының қосындысы 3-ке бөлінеді – 3-ке бөлінеді
69. Бір елде 20 қала бар. Оның әрқайсысы бір-бірімен ауебайланыста жұмыс жасайды. Бұл елде неше әуебайланыс бар? Шешімі:19+18+17+....+3+2+1=190
70. Поштада 5 әртүрлі конверт және 4 әртүрлі марка сатылады. Неше тәсілмен 1 конверт пен 1 марка сатып алуға болады? Шешімі: 5*4=20
71.Егер кез келген хатты кез келген курьерге бере алатын болсақ, әртүрлі 6 хатты 3 курьер арқылы поштаға неше тәсілмен жіберуге болады? Шешімі:3*3*3*3*3*3=729
72.Тақтада 7 зат есім, 5 етістік, 2 сын есім жазылып тұр. Сөйлем құрау үшін әр сөз табынан бір сөзден алу керек. Мұны неше тәслмен жүзеге асыруға болады? Шешімі: 7*5*2=70
73.10 оқушы олимпиадада 35 есеп шығарды. Олардың арасында тек бір есеп, тек екі есеп, тек үш есеп шығарған оқушылар бар. Солардың ішінде бес есеп шығарған оқушы бар екенін дәлелдеңіз. Шешімі: Дирихле принципі: Егер n клеткаға n+1 қоян отырғызсақ, бір клеткада кем дегенде 2 қоян бар болады. 1. қоян рөлі 2. клетка рөлі 3. отырғызу реті 4. жауабы 1+2+3=6 35-6=29 (есеп) 10-3=7 (оқушы) 1. есептер саны 2. оқушылар саны 3. шығарған есептер санына қарай 4. a=bc+r 29=7*4+1
74. 5 жас мамандардың барлығына жалақыға 1500 тг берілді. Олар ақшаны бөліп, әрқайсы өзіне 320 тг тұратын кітап сатып алғысы келеді. Біреуінің сатып ала алмайтынын дәлелдеңіз. Шешімі: 1500/320=4 1. мамандар саны 2. кітаптар саны 3. кітаптардың санына қарай 4. 1500=320*4+220
75. Дөңгелек үстел басында 100 адам отыр. Ер адамдар әйел адамдардан артық. Дөңгелек бойымен бір-біріне қарама-қарсы отырған екі адамның ер адам екендігін дәлелдеңіз. Шешімі: 1. адам саны 2. 50 жұп 3. жұптары бойынша отырғызу 4. ер адам көп болғасын 1 клеткада 2 ер адам отырады.
76. Отырған бес адамның ішінде таныс саны бірдей 2-ден кем емес адамдар бар екенін дәлелдеңіз. Шешімі: 1. адамдар саны 2. таныс саны (0, 1, 2, 3, 4) 3. бірдей таныс санына қарай 4. 2-ден кем емес танысы бар адамдар бар.
77. Сыныптағы 43 оқушының дәптерлерінің түстері 6 түсті. Солардың ішінде бірдей түсті дәптерлері бар 8 оқушы табылатынын дәлелдеңіз. Шешімі: 1. оқушылар 2. түстер саны 3. түсіне қарай 4. 43=7*6+1 7+1=8 13
78.Екі жас коллекционердің әрқайсында 20 маркадан және 10 значоктан бар. Бір маркаға бір марка, бір значокқа бір значок беруді олар шынайы айырбас деп атайды. Онда екі коллекционер бір-бірімен неше тәсілмен шынайы айырбас жасай алады? Шешімі: 20*20=400 10*10=100 400+100=500
79.Сөреде 5 кітап тұр. Жинақ – бір немес бірнеше кітаптардан тұра алатын болса, кітаптарды неше тәсілмен жинақтарға бөлуге болады? Шешімі:5+5*4+5*4*3+5*4*3*2+5*4*3*2*1=325
80.Неше тәсілмен 14 адамды жұпқа бөлуге болады? Шешімі: (1;13) бұл бір жұпты алған соң, 12 адам қалды. (1;11) екінші жұпты алған соң, 10 адам қалды. ......... 13*11*9*7*5*3*1=135 135
81. Қатар тұрған үш натурал сандардың көбе»тіндісі 6-ға бөлінетінін дәлелдеңіз. Шешімі: Бұл үш сан арасында 2-ге және 3-ке бөлінетін сан бар. Демек, үшеуінің көбейтіндісі 6-ға бөлінеді. Мысалы: 11, 12, 13 немесе 14, 15, 16 т.б.
82. 15 бала 100 жаңғақ терді. Ішінде 2 баланың терген жаңғақтар санының тең екендігін дәлелдеңіз. Шешімі: (Кері жору) Әрқайсының терген жаңғақ саны әртүрлі деп алайық. Онда 0+1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14=105 Ал бізде жаңғақ саны – 100. Бұл есепке қайшы келеді. Демек, кем дегенде екі баоа бірдей жаңғақ тергені дәлелденді.
83. Марал 96 парақты қалың дәптер сатып алып, оның әрбір бетін 1-ден 192-ге дейін рет-ретімен түгелдей нөмірлеп шықты. Марал қалың дәптердің арасынан 25 парақты жыртып алды және сол парақтар беттерінде жазылған 50 санды бір-біріне қосты. Осы сандардың қосындысы 1990-ға тең болуы мүмкін бе? Шешімі: Жоқ. 25 парақ – 50 бет – 50 сан Жұп – ж Тақ – т ж + т = т, т + ж = т жт жт жт .... жт тж тж тж .... тж Мұндай жұптар бізде 25. Ал 25 тақ сандарды қоссақ, тақ сан шығуы керек. Ал 1990 – жұп сан. 14
84. Ең алғашқы 36 жай сандардан маниялық квадрат құрастыруға бола ма? Шешімі: Жоқ, оның арасында 2 саны бар. Егер квадрат құрсақ, 2 тұрған жолдың және бағандағы сандардың қосындысы тақ болады., ал қалған жолдар мен бағандардағы сандардың қосындысы жұп болады. Ж 2 Т Ж Ж Ж т ж Ж ж ж ж
85. Шахмат тақтасын 1*2 доминосымен а1 және һ8 клеткалары ғана бос қалатындай етіп жабуға болады ма? Шешімі: Жоқ. қ – қара клетка, а – ақ клетка Егер а1 және һ8 клеткаларын алып тастасақ, онда екі қара клетканы алып тастаймыз. Ал домино шахмат тақтасында бір қара, бір ақ клетканы жабады. Егер екі қара клетканы алып тастасақ, қара клеткалар ақ клеткалардан аз болады. Сондықтан домино шахмат тақтасын жаба алмайды. қ 8 а 7 қ 6 а 5 қ 4 а 3 қ 2 қ а қ а қ а қ а 1 a b c d e f g h
86. Ауылда 100 адам тұрады. Әр күн сайын олар үш-үштен ауылды күзетуге шығады. Біраз уақыт өткен соң, олар бір-бірімен бір рет ғана күзетке шыққан болуы мүмкін бе? Шешімі: Жоқ. Бір адамды алсақ ол екі адаммен күзетке шығады. Онда қалғандарын жұптарға бөлейік: (1+1) – жұптар саны - 49. 1+ (1+1) + (1+1)+ (1+1)+ (1+1)+...+ (1+1)+ (1+1)+1=100 Бір адам 49жұппен күзетке кезек-кезек шығады, сонда 1 адам артық қалады. Ол адаммен күзетке шығу үшін үшінші бір адам керек. Оны 49 жұптың арасынан ғана ала аламыз. 49 жұптың арасынан бір адамды алсақ, онда ол күзетке екінші рет шығатын болады. 15
87. Дөңгелек бойына тоғыз сан жазылған: төрт рет 1 саны және бес рет 0 саны жазылды. Әр секунд сайын бұл сандарға мынадай операциялар қолданылады: -әрбір көрші тұрған сандар әртүрлі болса, олардың арасына 0 саны қойылады. -әрбір көрші тұрған сандар бірдей болса, арасына 1 саны жазылады. Сосын бұрынғы жазылған сандарды өшіріп тасталынады. Біраз уақыт өткен соң, дөңгелек бойындағы сандар бірдей болуы мүмкін бе? Шешімі: Жоқ. Себебі, бірдей сандарды алу үшін 1 мен 0 сандары кезектесуі керек. Ал бұл есеп шарты бойынша мүмкін емес.
88. Қорапта 101 тиын бар. Оның ішінде 50 тиын жалған және олар шынай тиындардан салмағы бойынша 1 граммға ғана айырмашылығы бар (артық немесе кем екені белгісіз). Алмат бір тиынды алып, табақты таразыны бір рет ғана қолданып, оның жалған немесе шынайы тиын екенін білгісі келеді? Алмат тиынның қандай екенін біле ала ма? Шешімі: Ия. Алмат ол тиынды 101 тиын арасынан алып тастаса, 100 тиын қалады. 100 тиынды 50-ден екіге бөліп, табақты таразының екі жағына салғанда олардың салмақтарының айрмашылығы: - жұп санға айырмашылық болса, онда Алматтың алып тастаған тиыны - шынайы, - тақ санға айырмашылық болса, онда Алматтың алып тастаған тиыны – жалған.
89. Үш шегіртке түзу сызық бойында чехарда ойынын ойнап жатыр. Ойын шарты бойынша біреуі екіншісінің үстінен секіреді, бірақ қатарынан екеуінің үстінен секіре алмайды. 1991 рет секірістен кейін олар бастапқы орындарына орала ала ма? Шешімі: Жоқ. Үш шеіртке – А, В, С. АВС АСВ ВСА ВАС САВ СВА Секіру – ауысу 1) жалпы саны – тақ 2) әр түрінің саны тең емес 3) ауысу саны – жұп Демек, секіру саны жұп сан болу керек. Ал 1991 – тақ сан.
90. Есептеңіз. Жауабы: 5/3 2010 + 2010 + 2010 + 2010 + 2010 2010 + 2010 + 2010
91. Футбол командасында 11 адам. Осы ойыншылардың ішінен бір капитан және оның орынбасарын қанша тәсілмен таңдап алуға болады? Жауабы: Капитан ретінде 11 ойыншы бола алады. Капитанды таңдағасын қалған 10 ойыншы оның орынбасары бола алады. 11*10=110
92. 1,2,3 цифрлары бір ретғана кездесетін неше үш таңбалы сан бар? Шешімі: 3! =1*2*3=6
93. Қанша тәсілмен бір қатарға қызыл, көк, жасыл, сары шарларды орналастыруға болады? Шешімі: 4!=1*2*3*4=24
94. Автобус А қаласынан В қаласына 40км/сағ жылдамдықпен барды. В қаласынан А қаласына 60 км/сағ жылдамдықпен барды. Автобустың орташа жылдамдығы қанша? Жауабы.: 48 км/сағ
95. 3728954106 санының цифрларынан 3 цифрді өшіріп және қалған цифрлардың орнын сақтап, ең кіші санды табыңыз. Шешімі:3,7,9 деген цифрларды алып тастасақ. 2854106 шығады.
96. 3 кәмпит және 2 шоколад 29 теңге тұрады. 4 кәмпит және 1 шоколад 27 теңге тұрады. 1 кәмпит қанша теңге тұрады? 1 шоколад қанша теңге тұрады? Жауабы: 1 кәмпит-5тг, 1 шоколад-7тг
97. Глобуста 17 параллель және 24 мередиана сызылған. Глобустың беті неше бөлікке бөлінген? Шешімі: 18*24=432
98. 5-ке бөлгенде қалдығы 4, 7-ге бөлгенде қалдығы 6, 9-ға бөлгенде қалдығы 8-ге тең болатын ең кіші натурал санды тап. Шешімі: Егер бұл сан 1-ге үлкен болса, ол 5,7,9-ға да бөлінетін болады. 5,7,9- дың ең кіші ортақ еселігі:315. 1-ді алып тастасақ 314 шығады..
99. Бір-біріне тең төрт бөлікке бөл. Шешімі: Алдымен әр шаршыны 4 бөлікке бөліп тастаймыз. Сонда бізде 12 тең бөлік пайда болады. Ал 12-ні 4 бөлу оңай.
100. Цифрларының көбейтіндісі 132-ге тең болатын натурал сан бар ма? Жауабыңды дәлелде. Шешімі: Ондай сан жоқ. 132-нің бөлгіштерінің арасында 11 деген сан бар. 17
айерке
a.mukatay@mail.ru
21-12-14 14:48
1. Зообақтағы пони 3 ересек адамды немесе 6 баланы тарта алады. Пони әкесі мен анасы және ұлы мен қызы бар отбасыны тарта ала ма?

2. Бақа-ана мен бақа-қыз кезектесіп шыбын аулап отыр: анасы бір шыбын, қызы бір шыбын, ансы бір шыбын, қызы бір шыбын т.с.с. Анасы мен қызының қайсысы көп шыбын аулайды?


3. Үстел үстінде үш түсті шарлар жатыр. Егер қызыл мен көк шарларды санасақ – 3 шар болады, егер қызыл мен жасыл шарларды санасақ – 4 шар болады, егер көк және жасыл шарларды санасақ – 5 шар болады. Үстел үстінде әр түсті шардан қанша жатыр?

4. Жарты қаздың салмағы 3 кг, ал тұтас қаздың салмағы қанша?


5. Қағаз бетіндегі шаршылар мен дөңгелектердің саны 4-ке тең. Егер біріншісі екіншісінен 2-уі артық болса, онда қағаз бетінде неше шаршы, неше дөңгелек бар?



6. Футбол ойнағанда бөтен қақпаға Пернебек 7 гол соқты.Ойын 10:6 есебімен аяқталса, онда Пернебек ойнаған команда жеңді ме, жеңілді ме?


7. Дәу тоғыз қабатты үйдің екінші қабатында тұрды. Бір күні ол жоғарғы қабатта тұрғысы келді де, үйді аударып қойды. Енді дәудің пәтері қай қабатта?

8. Спортшылар жолмен жүгіріп келе жатыр. Бір спортшы алдынан санағанда да, артынан санағанда төртінші жүгіріп келеді. Жолмен неше спортшы жүгіріп келе жатыр?


9. Аспазшы шұжықты төрт рет бөлгенде, неше бөлік шықты?



10. Жәшік ішінде 3 қызы және 3 көк шар жатты. Бірінші жәшіктен бір қызыл шарды алып, үстел үстіне қойды, сосын көк шарды алды, сосын тағы да қызыл шарды алып қойды. Сосын жәшіктен бірден екі шарды алғылары келді. Бұл шарлар қандай болулары мүмкін: а) екеуі де көк? б) екеуі де қызыл? в) қызыл мен көк?

11. Робот сынып қалды, енді ол тек алдыға ғана жүреді және бір қадам алға басса, екі қадам артқа жүреді. Алға және артқа жүрген қадамдарының өлшемі бірдей.10 қадам жасаса ол бастапқы жерінен қай бағытта неше қадамға жылжиды?


12. Шынжырлы алтыбақанда балалар шеңбер жасап және бір-бірінің артындағы 6 орындықта отырып айналады. Болат Тамашаның алдында отыр және арасында бір орын бар немесе Тамаша Болаттың алдында отыр деп те айтуға болады. Бұл жағдайда олардың арасында неше орын бар?

13. Кряктің 5 ағасы және 4 апасы басқа туысқандары жоқ. Осы құс ауласында бір-біріне туыс болып келетін неше үйрек бар?


14. Мейрам күні қонақтар билеуге шықты. Жұпсасып тұрғанда бір қонақ артық болып шықты, үшеуден билеуге тұрса да, біреуі артық болып шықты. Қонаққа келген қонақтар саны 10-нан кем екені белгілі болса, неше қонақ келген?

15. Төлегеннің бірнеше 2 және 5 теңгелік тиындары бар.7 теңге тұратын дәптерді қалай сатып ала алады?


16. Игілік пен Айнұр алдынан санағанда үшінші, ал артынан санағанда екінші партада отырады. Бір қатарда неше парта бар?

17. Үш бала өзеннің сол жағында тұр, олар оң жағалауға шығу керек. Қайыққа екі бала ғана сияды. Балалар оң жағаға қалай шығады?



18. Серік, Марат және Дамир бір-біріне фотоларын сыйлады. Оларға неше фото қажет болды?

19. Шарик, Матроскин және Мурка үшеуі қазір 6 жаста. Бір жылдан кейін олар неше жаста болады?


20. Қамар, Ғалия және Орынша үш қыздың әрқайсысы аю, қоян, пілдерін ойнап тықты.Қамар қоянды тыққан жоқ. Орынша қоянды да, аюды да тыққан жоқ. Кім қандай ойыншықты тықты?

21. Самат төменнен санағанда бесінші, жоғарыдан санағанда бесінші қабатта тұрады. Самат қай қабатта тұрады?


22. Балалар мектепте кездесіп, бір-бірімен қол алысты. Барлығы 6 қолдасу болды. Неше бала бір-бірімен амандасты?

23. Мәулен, Қанат, Сәрсен де әр түсті машиналар бар: сары, көк, және жасыл. Мәуленнің машинасы көк те, жасыл да емес, Қанаттың машинасы көк емес. Әр ұлдың машиналарының түстері қандай?



1 сынып
Логикалық есептердің жауаптары:

1. Болады. Ұлы мен қызы бір ересекті алмастырады.
2. Егер шыбындар3,5,7,9,..., болса, онда анасы көп аулайды (1шыбын артық), Егер шыбындар саны 2,4,6,8,..., болса, онда екеуі бірдей шыбын аулайды.
3. 1 қызыл, 2 көк, 3 жасыл шарлар бар. Қызыл мен көк шарлар үшеу болса, онда 2 қызыл, 1 көк не 2 көк, 1 қызыл.Қызыл мен жасыл шарлар көк пен жасыл шарлардан кем(1), онда қызыл (1), жасыл (2). Бұдан кейін көк шарлар санын анықтаймыз.
4. 6 кг. Жартысы 3 кг, онда тұтасы 6 кг болады.
5. 3 шаршы және 1 дөңгелек.
6. Пернебектің командасы жеңді.Жалғыз Пернебектің өзі 7 доп соқса, онда команда 6 доп соғуы мүмкін емес. Сондықтан Пернебектің командасы жеңді.
7. Сегізінші қабатта.Дәудің пәтері жоғарыдан санағанда екінші, сондықтан бұл сегізінші қабат.
8. 7 спортшы.Үшеуі алдында, үшеуі артында, спортшы ортада.
9. 5 бөлік. Жолақ сал да, оны 4 рет сыз да, бөліктерді сана.
10. Алдыңғы үш шарды алған кезде, қорап ішінде екі көк және бір қызыл шар қалды. Сондықтан қораптан 2 қызыл шарды алып шыға алмаймыз.Екі көк не бір қызыл және бір көк шар алып шыға аламыз.
11. 2 қадам артқа. Бірінші 3 қадамнан кейін 1 қадам артқа, келесі 3 қадамнан кейін 1 қадам артқа, келесі 3 қадамнан кейін тағы да 1 қадам артқа шегінеді. Сонда 9 қадам жасағанда 3 қадам артқа шегінеді, соңғы 10-қадамды алға жүреді.
12. 3 орын. Алтыбұрыш саламыз. Сурет салу арқылы анықтауға болады
айерке
a.mukatay@mail.ru
21-12-14 14:46
19. Мектеп - бақшаға 300 кг жемістер әкелінді. Алма мен алмұрт 230 кг, алма мен апельсин 200 кг. Мектеп – бақшаға әрқайсысынан неше кг әкелінді?
Жауабы: 300 кг – 230 кг = 70 кг (апельсин)
200 кг - 70 кг = 130 кг (алма)
300 кг – 200 кг = 100 кг (алмұрт)
20. 20 - ның жартысының жартысы артық па, не 80 - нің ширегінің ширегі ме?
Жауабы: 20: 2: 2 = 80: 4: 4 тең 21. Ғабиттің бойы Ароннан биік, Талғаттан аласа. Самалдың бойы Қанаттан биік, Ғабиттен аласа. Ең бойы биігі кім?
Жауабы: Талғат
22. 1 қатарда 8 тас, аралары 2 см - ден, 2 – ші қатарда 15 тас, аралары 1 см - ден. Қай қатар ұзынырақ?
Жауабы: бірдей
23. Күшіктер мен үйректер балапандарында 7 бас пен 20 аяқ бар. Қанша ит күшіктері мен үйрек балапандары бар?
Жауабы: 3 күшік және 4 балапан
24. 3728954106 санының цифрларынан 3 цифрді өшіріп және қалған цифрлардың орнын сақтап, ең кіші санды табыңыз.
Жауабы: 3, 7, 9 цифрларды алып тастасақ 2854106 шығады
beko
annadabek.1998@mail.ru
14-12-14 09:57
сиыр отыра алмағандықтан жатады
инкар
inkar.2001@bk.ru
11-12-14 16:33
Көбейтіндісі 1 000 000-ға тең екі санды тап. Бірде-бір санда 0 цифры болмауы тиіс.
мадина
madiko.20.10@mail.ru
11-12-14 09:57
сиыр неге жатады
жанерке
zhanierkie.khuniiaz@mail.ru
10-12-14 18:07
:)
жанерке
бакытханкызы
10-12-14 18:06
Кызыкты
айдана
aidow
06-12-14 18:16
Бул жерде 85000-га сотка алса,3000-тенге досы карызга сурады,ал 2000-тенгени 1000-1000-нан болип бердисонда 85000+3000+1000+1000=90000
Шахназа
Shahnaza_2001@mail.ru
04-12-14 18:01
Био 3 окушы балык ауламак болып аралга бармакшы болады. Бирак олардын кайыгы бар жогы 100 кг котереды. Жир окушынын салмагы 40 кг, ал екыншынын салмагы 50кг жане ушыншы окушынын салмагы 70 кг болады. Енды сурак: бул уш окушы аралга калай барады? Жавабы: бириншы 50 бен 40 килограммдык окушылыр аралга жетып алады; сосын 40 кг- дык окушы озан жагасына кайтадан барып, ол 70кг-дык баланы жалгыз жыбереды, кейын 50кг-дык окушыны жыберып, ол окушы 40 кг-дык окушылар аралга жетып алады. Мыне жауабы осындай)
beko
annadabek.1998@mail.ru
04-12-14 08:05
Сұрақ: Жумбак: жигит пен кыз журипти.бир куни жигит, кызга айтады бугин тунги 12.00 де шык дейди.Кыз мамам шыгармайды дейди.Онда мени суймейсин дейди жигит, сойтип кыз тунде шыгады.Екеуи кыдырады.сагат тунги 3 болады кыз кетем дейди, уйге апаршы дейди.жигит апармаймын.Колына кагаз берем, оны ашпа, тек саган тиисип, урыскан aдaмгa okытaсын дeйдi.Kыз тakсигe oтырaды.Takсист akшa сурaсa kaгaзды okытaды.жaрaйды aйтkaнын болсын дeп.Aпaрaды, жoлдa kызгa aлkaштaр тиiсeдi,oгaн дa kaгaзды okытaды,aлkaштaр keшiрiм сурап keтiп kaлaды, уйгe keлсe мaмaсы aйkaйлaп урсып жaтkaндa kaгaзды okытaды, мaмaсы жaрaйды, жaным жakсы kыдырдын бa дeп koяды,kыз kaгaздa нe бaр дeп okиды, сoсын тaнeртeн мaмaсы kaрaсa,kыз aсылып kaлгaн.

Cурak: кaгaздa нe жaзылгaн? тek 8 aрiптeн шыгатын сoз
Өтініш тауып беріңіздерші,тапқанға көптен көп рахмет айтар едім білсеңіздер айтыңыздаршы!
beko
annadabek.1998@mail.ru
04-12-14 07:55
Дана жауабы:Несібелі
beko
kd dk mdk
03-12-14 18:09
Дана несібелі
айдана
atabaeva02@mail.ru
02-12-14 17:19
Салтанат. Биз кайтып ораламыз
Сламов Берик
Berik_02kz
01-12-14 11:22
izimgali :Birinwi klz turadi jane soninda kiz turadi ortasindagilar kiz bala bolip turabi. solai ma
дана
dana.tolybai.05
29-11-14 11:02
бір қыздың аты 8 әріптен турад,биринши торт арипи сурагы калган 4 еуі жауабы ,ол кыздын аты кім
мысалы
кими атасы секилди
дана
dana.tolybai.05
29-11-14 10:56
2 сурактын жауабы атасы баласы немереси, мысалы атасыда немереси мен немересинин акеси бала болад значит 2 бала, ол немересине атасы мен акеси папа болад значит 2 бала
бекзат
@mail.ru
26-11-14 15:09
альбина есебин бир турли екен
мерей
miko.99@mail.ru
26-11-14 06:00
білгіш сенің сұрағыңның жауабы Алма кыздың аты Тұрсын жігіттің аты
мерей
miko.99@mail.ru
26-11-14 05:49
білгіш сенің сұрағыңның жауабы Алма кыздың аты Тұрсын жігіттің аты
бексұлтан
miko_med_93@mail.ru
24-11-14 15:36
Елжан
eljan_12.07@mail.ru
12-11-14 16:38 жауап аттарыңды ауысыңдар дейді
Из Казакстан
miss_diya@bk.ru
21-11-14 09:42
2 адам шахматты 2 сагат ойнады сонда 1 адам шахматты канша сагат ойнады жауабы: 1 адам 2 сагат ойнады
Из Казакстан
miss_diya@bk.ru
21-11-14 09:40
үш ат жетілген арба 30 км жүрді.Бір аттың жылдамдыгы кандай бір аттың жылдамдығы 30 км болады
Н
nurlan@mail.ru
20-11-14 16:03
Қораға қояндар мен үйректер қамалған Бастарының саны 45, аяқтарының саны 120. Қанша қоян мен үйрек бар?
30 uyrek, 15 koyan
Н
shoganov_nurlan@mail.ru
20-11-14 15:46
Сыйымдылыктары 10л жане 8 л еки шелекти пайдаланып суаттан 6 л суды калай куйып алуга болады?
8 литрмен 1 рет 10л-ге құямыз, 2 рет құямыз 8 л ыдыста 6 литр су қалады
Н
shoganov_nurlan@mail.ru
20-11-14 15:28
Дене шынықтыру мұғалімі 60 оқушыны 29 ұл бала мен 31 қыз баланы бір түзудің бойына, ешбір (ұл немесе қыз) бала екі қыз баланың арасында қалмайтындай етіп, сапқа тұрғызғысы келеді. Оның бұл ойын іске асыруға бола ма?
ия, болады. Бірінші қызды содан соң ер баланы сөйтіп алма-кезек оқушыларды сапқа түрғызады
Н
shoganov_nurlan@mail.ru
20-11-14 15:26
тауықтың 1 аяғының салмағы 13 болса, 2 аяғының салмағы да 13 кг
диас
18-11-14 06:12
логикалык сурактар
индира
saltanat_942209@mail.ri
17-11-14 11:10
бари кызык екен рахмет всем
Жанна
janna.0303
15-11-14 15:31
kolimda 5alma 1eyn tysirip aldm mende kanwa alma kaldy
Бауыржан
kabenov04@mail.ru
14-11-14 14:11
Торда 12 құс отыр.Оның11-інен басқасы ұшып кетті.Торда неше құс қалады
Марат
marat97@mail.ru
14-11-14 11:01
Ассаламагалейкум! Саламатсыздарма, логикалық есептер шығарып, қазақ тілінің мәрттебесін көтеріп, қазақша форумда отыратын ханымдар мен мырзалар. Сіздерге алғысым шексіз! Тек бір өтінішім бар еді. Төмендегі сілтеме бойынша сауалнамадан өте аласыздарма. Алдын ала үлкен РАХМЕТ!!! https://ru.surveymonkey.com/s/D969PTM
ержан
cherpaev.erzhan@mail.ru
13-11-14 17:29
Пакетте 900 г жарма бар.100 г кір тасын пайдаланып,табақшалы таразымен үш рет өлшеп,350 г жарманы қалай бөліп алуға болады?
Альбина
tulebaeva.2001@mail.ru
13-11-14 14:37
устелдин устинде 3 стакан шие тур еди Марат бир стакан шие жеп койды Неше стакан калды
Альбина
tulebaeva.2001@mail.ru
13-11-14 14:35
Устелдин устинде 3 стакан калды Себеби адам стакан жемейди
Елжан
eljan_12.07@mail.ru
12-11-14 16:38
менің қоятын сұрағым мынадай:
Бір күні бір ауылда бай болыпты онын ай десе ауызы күн десе көзі бар ен сұлу қызы болыпты.Сол қызға барлык ауылдардын жигиттеры унатып калады.Бирде Бай барлык ауылдардын адамдарын шакырып алып ат жарыс өткізбекші болады:
Бай барлық адамдарга менің талабым мынадай мына бәйге де кімнің жүйрік аты ең соңғы келеді соған мен қызымды беремін дейді.Бұны естіген барлық шабандоздар таңданып қалады .Сөйтіп барлық ауылдан келген мыкты -мыкты шабандосдар биік таудың басына шгып жарыспакшы болады .Бирак барлыгы ең соңынан келгісі келіп ешкім де шаппайды.Сойтип кеш батады.Кеш батқанда барлық шабандоздар мына байдың қызына қарап қалдықпа деп кетіп қалады.Тек қана 2шабандоз ғана қалады. Екеуі қызды алғысы келед бирак та ещким шаппайды.Сойтип турган да ана бір жерде кой багып журген койшы келип Шабандоздардан не болып жатыр деп сурайды.2 шабандоз барлыгын баяндап береді. Койшы шабандоздарга бир соз айтады сол кезде әлгі 2шабандоз бірінен бірі қалыспай шаба жөнеледі.Ал енді менің сұрағым Әлгі қойшы шабандоздарға кандай сөз айтты !!!! тапқан кісі нағыз қазақ екенің дәлелдегені ...достар сәттілік сойлемді дурстап оқысандар билесиндер миларынды қатырындар !!!!!!!!
бекет
11-11-14 17:48
Жумбак:кыз бен бала бир бирин оте катты суйеди.Бирак кыз жигитинин шын атын билмейди
Енди сурак:
Жигитинин аты ким?
Жигиттин аты 9 ариптен турады.Алгашкы 4 арипи адамнын минези,сонгы 5 арипи жануардын аты.Ойлан.
изимгали
Izimgali_96_96@mail.ru
10-11-14 18:34
Дене шынықтыру мұғалімі 60 оқушыны 29 ұл бала мен 31 қыз баланы бір түзудің бойына, ешбір (ұл немесе қыз) бала екі қыз баланың арасында қалмайтындай етіп, сапқа тұрғызғысы келеді. Оның бұл ойын іске асыруға бола ма?
білгіш
s_2004_s
07-11-14 09:13
2 мысык 2 сагатта 2 тышкан аулайды 4 тышкан 4 сагатта ? тышкан аулайды жауабы:2 тышкан
білгіш
s_2004_s
07-11-14 09:11
отинем табындаршы!!!!!
Қызбен жігіт бір мейрамханаға барады.Екеуі тамақтанып болған соң ға аттарын жазып,ақшасын қойып шығып кетеді.Офицант келип столдағы жанағы жазған аттарын оқып ештенеге тиіспей алмай кетеді.Ал енді сұрақ қыз бен баланың аттары қандай?
тапканга рахмет улкен
светлана
svetlana @mail.ru
05-11-14 13:25
бир тауыктын бир аягынын салмагы 13 кг тауыктын еки аягынын салмагы неше кг
балнура
05-11-14 09:11
2 cурактын жауабы ол кызы шыгар ойткени онын акеси бырак ол онын баласы емес тогда ол онин кизы болар
балнура
05-11-14 09:06
о акымактар аншы сауысканды атат бырак онын орнына карга кулайды жерге карга деген кус ко кышкене ойлансандарша, логикалык суракко кайткенменде жаркын буны саган айтып турмин
РАЙГУЛЬ
rayka-02@mail.ru
04-11-14 20:00
маа баурлар мналарн кушти екен баягыдан маган айтпайсндарма
бақкелді
,f0rtkl3
29-10-14 06:45
бір сиырдың салмағы 83 кг ал осындай 3 сиырдың салмағы неше ? \
\ Жауабы 166
nesibeli
aiajan2000@list.ry
28-10-14 17:58
комектесініздерші отиниш
nesibeli
aiajan2000@list.ry
28-10-14 17:56
1)5л табағи газ жанғанда 80К ға неше литр суды жылытуға болады???? газдың тығыздығы 0,5 kг/м3
2)40градус ка дейін қыздырылғанда 1литр судын катаюы кезинде болинген жылу молшерин аныктандар
крутой
mr.super.bugatti@mail.ru
27-10-14 17:38
үш ат жетілген арба 30 км жүрді.Бір аттың жылдамдыгы кандай
сундет
Amanai_81kz@mail.ru
26-10-14 17:38
Өтініш жауабын дәл қазір айтып беріңізші
сундет
Amanai_81kz@mail.ru
26-10-14 17:31
Казакстан жерінің ауданы 2724900км2-ді құрайды.Казакстанын орманды алкабынын ауданы 21000000 га.Шөл және шөлейт аймактар 167000000 га жерді камтиды.Ал 21424900 га жерге ауыл шаруашылык өнімдері және 1475100 га жерге бидай егіген.Орманды алкаптын ауданы шөл және шөлейт аимактын ауданынан нешеге кем?
жанка
zhan.0113
24-10-14 10:34
шерлок айелдин олген жерин айтпады ол калай тауып келеди сол аркылы биледи
жанка
zhan.0113
24-10-14 10:31
дуние жузинде 2 туалет бар женский мужский
Салтанат
jumahynkyzy98@mail.ua
23-10-14 12:01
Өтинем жауабын дал казир айтып бериниздерши

Салтанат
jumahynkyzy98@mail.ua
23-10-14 11:59
Қызбен жігіт бір мейрамханаға барады.Екеуі тамақтанып болған соң столға аттарын жазып,ақшасын қойып шығып кетеді.Офицант келип столдағы жанағы жазған аттарын оқып ештенеге тиіспей алмай кетеді.Ал енді сұрақ қыз бен баланың аттары қандай?
аклима
аклима2004
17-10-14 18:42
отинем айтындарш дал казир
аклима
аклима2004
17-10-14 18:39
Сыйымдылыктары 10л жане 8 л еки шелекти пайдаланып суаттан 6 л суды калай куйып алуга болады? шыгарып бериндерш отинем
марта
ladikanatova@mail.ru
14-10-14 08:05
алты қанат киіз үйге 2 мысық кірді де, 1-ші керегенің түбіне екеуі балалап,әрқайсысы 6-дан балалады. Олардың бәрі де мысық болып өсті де, тағы да 6-дан балалады. Тағы осылайша әр керегенің түбіне балалап шықты. Сонда киіз үйден неше мысық өсіп шығады?
макпал
05-10-14 20:03
сұрақ жауап
бекзат
b.akpanbet@mail.ru
05-10-14 12:14
колымызда 5 саусаксонда 4 колымызда неше саусак
жаубы:адамда 2 кол бар
бекзат
b.akpanbet@mail.ru
05-10-14 12:10
Сол жактан окысан да, он жактан окысан да бирдей сан кайсы?
жауабы: 69
ДАУРЕН
04-10-14 07:18
tukte kin emes balaniin candiragi
ДАУРЕН
04-10-14 07:16
МММММ
НҰРСҰЛТАН
mister_nurik_2000@mail.ru
24-09-14 20:39
шерлок холмс көшеде келе жатып өлген әйелді көреді. Сосын сумкасын корсе соткасы бар екен алып күйеуіне звондайды . Күйеуі алып
-алло ! дейді . Сонда шерлок
-алло әйеліңіз өліп жатыр мұнда тез жетіңіз дейді. Күйеуі жеткеннен кейін жылап неге тастадың дейді. Артынн полиция келеді шерлок полицияға мына адамды ұстаңдар ол әйелін өлтірді дейді.
Сұрақ шерлок күйеуі әйелін өлтіргенін қайдан білді.
MADIAR
fcv414mum@mail.ru
24-09-14 09:59
1)БИР БЕСИКТЕ ЕЛУ БАЛА

Ravil
21-09-14 16:27
Йц ун грмпол саласындағы
жания
k.a.g24
21-09-14 11:13
апасы 200000 кг картоп акели сонда ол тагы 1000 каптан акелетин болса 3000 нешеу
жания
нету
21-09-14 11:12
апасы 200000 кг картоп акели сонда ол тагы 1000 каптан акелетин болса 3000 нешеу
Саида
www.ahtamberova-saida@mail.ru
04-09-14 16:50
Күл қыз золушканың өгей шешесі тойға кетіп бара жатып қызына тапсырма береді,-1қаптың ішінде араласқан жем мен күріш,соларды теріп,бөліп қой 1 қапқа күріш,2қапқа-жем,3 қапқа-араласып жатқан дәндер шатаспау үшін күл қыз әр қапқа атын жазып қойды бірақ өгей шешесі тойдан ерте келіп аттарын ауыстырып қойды періштенің шәкірті күл қызға ескертіп үлгерді ақылды қыз бір қаптан бір дәнді көре салысымен әр қапта не бар екенін бірден анықтады ол бұны қалай істеді ?
ermek
krasav4ik_ermek
28-08-14 21:12
50-25=

ermek
krasav4ik_ermek
28-08-14 21:09
колымызда 5 саусаксонда 4 колымызда неше саусак

лаура
lhani@bk.ru
15-08-14 13:25
қолымызда 10 саусақ бар . он қолымызда неше саусақ бар????
алинур
shomekei002@mail.ru
14-08-14 15:58
2 адам шахматты 2 сагат ойнады сонда 1 адам шахматты канша сагат ойнады жауабы: 1 адам 1 сагат ойнады
алинур
shomekei002@mail.ru
14-08-14 15:58
2 адам шахматты 2 сагат ойнады сонда 1 адам шахматты канша сагат ойнады жауабы: 1 адам 1 сагат ойнады
айгерим
08-08-14 09:48
. Айжан мен Маржанның әкелерінің аттарын ата. Айжан мен Маржан – Асқар мен Мұраттың қыздары. Айжан Асқардың қызынан 2 жас кіші болса, бұлардың әрқайсысының әкелерінің аты кім?

Актолкын
aktolkyn
06-08-14 12:56
1) жасы 19 да
3)кыс мезгили
салтанат
saltanat_942209@mail.ru
01-08-14 16:10
2шисинин жауабы мамасыма дедимго
жаркын
04erkosh
20-07-14 20:44
бериктин сурагынын жауабы шаштараздын алдын да шешеди
жаркын
04erkosh
20-07-14 20:39
3 жауабы аншы сауысканды кыста атады сойтип сауыскан жердеги карга кулайды
дана
super.baybolova@mail.ru
14-07-14 17:41
киын екен
Бексулу
ponti2003@mail.ru
05-07-14 13:29
шаштараздын
Еркежан
erke02060206
13-06-14 14:30
Кетіндерші бәрі мен білетін сұрақтар, түкте білмейді екенсіндер.
Gumik
gauhar.b_86@mail.ru
11-06-14 20:18
"Мәселе есеп" орысша қалай айтады
султан
torebaev.sultanbek@mail.ru
04-06-14 13:48
ол жетим
султан
torebaev.sultanbek@mail.ru
04-06-14 13:46
бир жетим бала орманда келе жатып коянды кореди атайын деп жатканда бир адам устап алып осы коянды атсан анан атпасан акен оледи дид атама атпайма

Роза
r_roza_r@mail.ru
04-06-14 09:45
2сурактын жауабы болмеде акеси мен баласы отыр
Султан
sultan_kakimov
01-06-14 20:25
бір жерде 1үл, 1 қыз олар бір поезд өтетін жерде тұр поезд бітпейді ұл түрмеге әкесіне бару керек, қыз больницаға анасына бару керек олар оздері қалаған жерге калай жетеді?


Жауабы:ұл қызды поезддың астына итеріп тастайды кыз сонда больницаға түседі ұл оны итергеніүшін түрмеге түседі
нурай
nurai.b_12@mail.ru
23-05-14 08:22
әсел ,бір бала тормен бірге алып кетти
madina
22-05-14 21:31
Әлемде неше туалет бар
Жауабы 2 1балаларга 2кыздарга
Айгерим
aigera_dias@mail.ru
15-05-14 20:48
5 ыдыста 100 жангак бар.1/2 ыдыста 52жангак.2/3ыдыста 43 жангак.3/4ыдыста 34 жангак.4/5 ыдыста 30 жангак.ар ыдыста неше жангак бар?
жанерке
bk.ry
15-05-14 18:46
дурыс
Адилет
adi2003s@mail.ru
14-05-14 14:07
3-інші сұрвқтың жауабы сауысқан қыста жауатын қарға құлайды соған миларыңыз жетпейма мен 100-ден астам логмкалық есептер шешкем)))

жаннур
zhannur.2003@mail.ru
11-05-14 21:11
5 ыдыста 100 жангак бар, 1-2 ыдыста 52 жангак, 2-3 ыдыс 43 жангак, 3-4 ыдыстарда 34 жангак, 4-5 ыдыстарды 30 жангак, әр ыдыста неше жаңғақ
айсәулеш
aisaulesh_26_09
11-05-14 11:15
жаза бермей шешсеңдарш
айсәулеш
aisaulesh_26_09
11-05-14 11:12
пойыздың теміржолмен келе жатканда алдында нәән агаш осып турады оң жагы отт сол жагы суу пойыз калай отеді...жауабы темір жолда агаш оспейд
Айсулу
AisErm65@mail.ru
06-05-14 21:08
1. Сіздің жасыңыз ұшқыштың жасы, себебі ұшқыш-Сіз.
2.Әкесі мен қызы.
3. Сауысқан қарға құлаған,
нурасыл
nurasil.kultasuly.01@mail.ru
06-05-14 17:33
қандай сайт білесіздер, жазыңыздарш
нурасыл
nurasil.kultasuly.01@mail.ru
06-05-14 17:27
жауаптарымен жазындарш
алуа
тавипрыва
04-05-14 09:52
уш туйекус ушып бара жатады, оны аншы келип екеуин атып тастайды. сонда неше туйекус ушып бара жатыр жауабы туйекус ушпайды
нурасыл
nurasil.kultasuly.01@mail.ru
01-05-14 14:08
барлығыңа салем
султан
sul_005_2003@mail.ru
29-04-14 17:16
Құйманың 0,2-сі мыс, 0,46-сы мырыш, қалғаны басқа әр түрлі металдар.
Құйма құрамындағы басқа әр түрлі металдар 153 г болса, құйманың барлық массасы қанша?
қарлығаш
kako_-baby @mail.ru
28-04-14 21:15
Келін шәйді неге куйады?
адильжан
kaukerbek03@mail.ru
28-04-14 20:56
сен машинамен асфальтта келе жатсын алдында сен жаксы коретин гулин тур оны басасынба жауабы асфальтта гул оспиди
айнура
26-04-14 19:06
1.22 2.баласы емес болса кызы 3.себеби кыс мезгили

нургуль
jan_0219@bk.ru
26-04-14 13:01
Үстел үстінде үш стакан шие тұр. Марат бір стакан шиені жеп қойды. Сонда үстелдің үстінде қанша стакан қалды?
нұрбакыт
нұрбекова
25-04-14 19:35
әсел дұрыстап жазшы
нұрбакыт
нұрбекова
25-04-14 19:19
болат маған жауаптарын жазып берші старц мен 3 сынып
қарлығаш
kako_-baby @mail.ru
24-04-14 20:28
Бир адам 5 терек өсіреді, ар теректе 4 алмадан өседы,сұрақ:сонда барлығы неше алма?
Нурганым
bizhanova1997@bk.ru
24-04-14 15:03
Барлық айда 28 күн бар
Нурганым
bizhanova1997@bk.ru
24-04-14 15:02
1) Ұшақты мен жүргізгендіктен жүргізушінің жасы 16 да
2) 1) әкесі, 2) қызы
3) Аңшы аңға қыста шыққан сондықтан сауысқан қарға түседі

Сіздерге сұрақ: Қораға қояндар мен үйректер қамалған Бастарының саны 45, аяқтарының саны 120. Қанша қоян мен үйрек бар?
Сергали
boss.sergali_97@inbox.ru
24-04-14 12:13
3 тауык 3 минута жемiн жидi 100 тауык неше минутта жидi
samal
samal.yerbaeva.04@.mail.ru.
23-04-14 20:54
кай айда 28 кун бар
Акпан айында
ablAI
Ablai_han.2001
21-04-14 20:34
talda 10 kepter otr anshi bir kipti atti talda kanha kep kaldi talda 0kep kaldi oitkeni miltiktin dausina kepter ushop ketedi )))

диана
diana2000@mail.ru
21-04-14 19:38
Бауыржан,бари ушып кетеди
индира
iimanbekova02@mail.ru
20-04-14 18:45
sende 500tenge bar. Osygan 100 kus satyp alu kerek,kaldyk akwada kalmauy kerek,koraz 50tenge, tauyk 10tenge,balapan 1tenge, osy uweuinde alu kerek,surak kalai alu kerek?
жауабы : 1 кораз,39 тауык,60 балапан
индира
iimanbekova02@mail.ru
20-04-14 18:43
қай айда 28 күн бар
жауабы: ӘР АЙДА КҮН БАР
индира
iimanbekova02@mail.ru
20-04-14 18:40
аспаннан бир сандык туседи.ол сандыкта кагаз бар екен . ол кагазда тек кана 2 соз жазулы тур.егер сол 2 созди кедей окыса куанат ал бай окыс мунаят ал 2 гашык окыса ажырасып кетеди. ол кандаи соз ???
жауабы: БӘРІ УАҚЫТША
алибек
alew..02@mail.ru
20-04-14 12:24
кызды калай ананндай истеуге болады
Байрамқұлы Мөлдір
b.moldir01@mail.ru
20-04-14 09:11
қай айда 28 күн бар
барлық айда
Байрамқұлы Мөлдір
b.moldir01@mail.ru
16-04-14 21:10
Әдетте адамдар бас киімін кімнің алдыңда шешеді?
Сол жақтан оқысан да, оң жактан оқысан да бірдей сан қайсы?
Назерке
Naz_zhambyl@mail.ru
16-04-14 08:32
Барыне салем! бул суракты сонына дейын окуларынызды отынемын - Ресторанга келушылердын жетеуынын быреуы ар кун сайын, быреуы 2 кунде быр рет, быреуы 3 кунде быр рет,быреуы 4 кунде быр рет, быреуы 5 кунде быр рет ,быреуы 6 кунде быр рет, быреуы 7 кунде быр рет келеді. Рестораннын иесы:"Барыныз бырге келгенды жиналган кун тамактар акысыз болады" дейды.ол неше куннен кейын болады? (казак-турык лицейынен)
милана
nigor_a093@mail.ru
16-04-14 00:01
akn_96 ар намыс
Дарын
daryn_01_13@mail.ru
14-04-14 20:29
1.13-те 2. Кызыi 3.Сауыскан кулаганда карга кулады


страницы:    9   8    7    6    5    4    3    2    1    в начало »   


Сіздің жауабыңыз
Есіміңіз:
Сіздің e-mail:
Мәтін:
Кескіндегі код:

Кодты жаңарту
 




© 2002—2017   | info@kazakh.ru   | Блог  | О проекте  | Реклама на сайте | Вакансии 
Группа Вконтакте Страница в Фейсбуке Микроблог в Твиттере Сообщество на Мейл.ру Канал пользователя kazakhru - YouTube